Granollers

Carrer de Girona, 172-174
    A la zona d'eixample de Granollers

Racionalisme
    Possiblement 1935
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. R-047. Protecció de tipus VII: Edificis substituïbles.
    1274509DG4017E0001LY
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Edifici que inclou tres habitatges, construït probablement a la dècada de 1930 i que és un exemple senzill però representatiu de la introducció de l'arquitectura racionalista en aquesta època. Consta de planta baixa i pis. La façana és plana. Està arrebossada i es corona per un entaulament - barana, el qual incorpora els buits de ventilació de la coberta. La composició adopta un eix de simetria marcat pel portal central, remarcat amb un emmarcament. Els buits són de proporcions verticals i horitzontals, tancats amb persianes de corda enrrotllables (CUSPINERA et alií, 2001).

Recentment la façana ha estat restaurada

Fins el 1958 el carrer Girona estava ocupat pel la via del ferrocarril. A començament del segle XX els terrenys propers a la via eren ocupats per cases baixes, amb els seus horts i eixides. El desmantellament del primitiu traçat de la via va fer possible la urbanització del carrer, que es va realitzar en diferents etapes al llarg de la dècada de 1960. Des d’aleshores s’hi van edificar nombrosos edificis plurifamiliars de gran alçada, i la nova via es va convertir en una de les principals artèries de circulació de la ciutat.

Pel que fa a aquesta casa en concret, segons dades del cadastre, no sempre del tot fiable, s'hauria construït l'any 1935. Constitueix un exemple senzill de l'arquitectura racionalista que es va difondre de manera important en aquesta dècada.

BAULIES I CORTAL, Jordi (1986b) "La industrialització de la vila i la ciutat moderna", Estudis de Granollers i del Vallés Oriental, Núm. 1, Aproximació al medi natural i a la història de Granollers, pp. 65-76 Granollers: Servei Municipal de Cultura