Casa carrer Sant Jaume 7-9
Granollers

Carrer de Sant Jaume, 7-9; Carrer del Museu, 20-24
    Al nucli antic de Granollers

Historicista
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. R-096. Protecció de tipus VII: Edificis substituïbles.
    0666104DG4006E0001EI
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Edifici de composició clàssica i de grans proporcions, en cantonada. És format per dos cossos, el principal amb façana al carrer de Sant Jaume. Consta de planta baixa (més alta, incorporant un entresolat) més tres plantes pis i una quarta planta de coronament. Té revestides de pedra les tres plantes pis. A la quarta planta les obertures són a manera d'arqueria, amb arcs de punt rodó i coberta plana.

El segon cos presenta la façana al carrer del Museu i consta també de planta baixa (més alta, incorporant un entresolat) més tres plantes pis i un quart pis de coronament. La composició ofereix certs elements que donen un aire decoratiu, com ulls de bou cecs entre la segona i tercera planta, frontons trencats sobre dels balcons del primer pis, a més del joc de colors de la pedra en cantonades i línies de separació verticals entre buits que es combinen amb el vermell del totxo de la façana (CUSPINERA et alií, 2001).

La carretera va substituir el Camí Ral l'any 1848 i el ferrocarril va arribar el 23 de juliol de 1854. La segona línia de ferrocarril va arribar a Granollers el 1875. La conjunció d'aquests elements de comunicació va fer que Granollers agafés una gran volada i iniciés el procés d'industrialització sense deixar de banda l'activitat mercantil i l'agrícola , encara que va quedar molt minvada a partir del 1885 (SESÉ, 1987b). Aquesta puixança va fer que, ja des de principis del segle XX, Granollers es trobés immers en un procés de renovació per incorporar els darrers avenços a la ciutat, procés que ha continuat fins a dates recents . Aquesta renovació impulsada pel creixement econòmic té, també, el seu reflex en les noves construccions que, com aquesta dels anys 1940-50, es troben al centre de l'antiga vila medieval.

SESÉ, Jaume (1987b) El creixement industrial. Col. Coneguem Granollers, Núm. 2, Granollers: Ajuntament de Granollers.