Casa carrer Nou 14
Granollers

Carrer Nou, 14
    A la zona d'eixample de Granollers

BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. R-066. Protecció de tipus VII: Edificis substituïbles.
    0866602DG4006E0001SI
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Edifici d'habitatges probablement construït al final del segle XIX o a les primeres dècades del XX. És una construcció entre mitgeres de planta baixa i dues plantes pis. La façana es plana, està estucada a faixes horitzontals i coronada per un entaulament-cornisa que incorpora les ventilacions de la coberta. Els buits són de proporcions verticals, emmarcats en el terç de dalt i tancats amb persianes de fusta de llibret mòbil. Els balcons són amb baranes de ferro de dibuixos geomètrics (CUSPINERA et alií, 2001).

En un document de 1515 es fa referència a un Carrer Nou, però aquest tenia una ubicació diferent de l’actual, ja que estava situat a l’interior del recinte emmurallat. Al sud de la vila medieval es va crear el raval del carrer Barcelona, desenvolupat sobretot a partir del segle XVI. D’altra banda, al segle XVII ja hi ha documentat el carrer Nou, fet que indicaria que en aquesta època havia començat una urbanització, encara que incipient, a l’exterior sud de la muralla. Cap a la segona meitat del segle XIX, més enllà dels ravals existents, va prendre cos l’eixample granollerí. Fins al 1880 les edificacions s'estenien al sud pel carrer de Ricomà fins a la Creu de Palou; al nord fins la plaça de la Muntanya entorn a la fàbrica de la Font, i a Llevant entre el carrer Barcelona i l'estació vella de França. Les línies paral·leles al nord i al sud s'iniciaren el 1862-63 amb la construcció de la fàbrica de Can Piñol i les primeres cases del carrer d'en Prim, i el 1866 es projectà el carrer de Ricomà, obert el 1872. És d’aquesta època que daten la majoria de les cases actuals del carrer Nou.

Pel que fa a la casa objecte d'aquesta fitxa no en coneixem notícies concretes. Podria ser de finals del segle XIX (1890 segons el cadastre, no sempre fiable) o bé de les primeres dècades del segle XX.

CUSPINERA I FONT, Lluís et al. (2001) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Granollers. Document administratiu.,