Casa carrer Joan Prim 133
Granollers

Carrer de Joan Prim, 133
    A la zona d'eixample de Granollers

Historicista
    J. García Alcañiz
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. R-055. Protecció de tipus III: conservació de façana amb reforma i/o ampliació condicionada.
    0973416DG4007E0001MW
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Edifici d'habitatges entre mitgeres construït els anys 1940-50 i representatiu d'una estètica historicista de línia clàssica. És de planta rectangular, i consta de planta soterrani, baixa i tres plantes pis. La façana és plana i està dividida en tres eixos que emfasitzen la seva verticalitat mitjançant falses pilastres i capitells clàssics. Aquests darrers sustenten la cornisa, que serveix d'ampit de les finestres de la tercera planta, Els buits de proporció vertical estan tancats mitjançant baranes i reixes de ferro amb decoració, tret dels balcons del primer i segon pis, que es troben sobre la porta d'accés i que presenten sengles balustrades. A la planta baixa els buits són de punt rodó tret de les finestres que donen llum al soterrani, de proporció horitzontal. Aquesta mateixa planta té la façana amb especejament horitzontal. L'edifici està coronat per un fris amb una notable cornisa sobre la qual es troba el terrat a la catalana amb balustrada entre pilastres.

Aquest carrer en un principi estava dedicat a Isabel II i el 1866 es va denominar Joan Prim. El 19 d'agost del 1842 el general Prim (que aleshores s’introduïa en el món de la política) havia visitat Granollers. Fou rebut solemnement amb la banda del batalló de la caserna, en agraïment per la gestió del traçat de la carretera (BAULIES, 1986b). La carretera era el nou vial que travessava el casc urbà i que impulsà el creixement del primer eixample de Granollers, a finals del segle XIX. En aquesta via hi trobem representats els principals moviments arquitectònics dels darrers cent anys. Aquest edifici en concret, construït els anys 1940-50, és representatiu de l'estètica classicista recuperada els anys de postguerra. Segons dades del cadastre, no sempre fiable, fou construït l'any 1942. L'arquitect fou J. García Alcañiz.