Carrer de Dalt Olesa de Montserrat

  Baix Llobregat
  Carrer de Dalt
  124

  Coordenades:

  41.54586
  1.89303
  407674
  4599947
  08147-234
  Patrimoni immoble
  Conjunt arquitectònic
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XIV-XXI
  Bo
  Legal
  Pla General d'Ordenació Urbana 23/07/1993
  Sí: IPA 18701
  Obert
  Social
  Pública
  Ajuntament d'Olesa de Montserrat (Pl. Fèlix Figueras Aragay, s/n) i propietaris diversos.
  Jordi Piñero Subirana

  Carrer del nucli d'origen medieval d'Olesa, que forma part de la primera expansió de l'antiga Sagrera. Es tracta d'un carrer de traçat sinuós, que va pefilant la forma del petit promontori on s'assenta l'església parroquial. Les cases són de tipologia popular; les més antigues normalment de planta baixa més dos pisos, amb una amplada de parcel·la que no arriba als cinc metres. Algunes han substituït la finestra pel balcó en la primera planta. En alguns trams el ràfec és a la mateixa alçada i forma una línia contínua. Alguns immobles han estat substancialment reformats o construïts de nou.

  Olesa va anar creixent des del nucli originari de la sagrera en cercles concèntrics. Al segle XIV, arran del decret de Pere III el Cerimoniós, com moltes poblacions catalanes construeix una muralla més àmplia que inclou els nous barris que havien sorgit. Aquest nou recinte constava probablement dels portals del Coscoll, de les Hortes (a la plaça de les Fonts) i un altre que hi havia al carrer Hospital. Els carrers Ample i de la Creu Reial formaven part d'aquest nucli baix-medieval i les seves cases devien constituir el límit oriental del recinte. En els segles posteriors el recinte s'amplià i va quedar amb els 4 portals més coneguts: el de Santa Oliva (en el camí ral que venia de Vacarisses i Terrassa), el de can Carreras (documentat per primera vegada el 1548 i situat al final del carrer de l'Església), el de les Hortes, i el d'en Coscoll (documentat per primera vegada el 1560 i situat al final i a l'esquerra de dit carrer). Possiblement hi havia un cinquè portal, però no se sap amb certesa.

  MAURI, Alfred (2010). L'origen del nucli antic: la sagrera d'Olesa de Montserrat. Quaderns d'Olesa, Ajuntament d'Olesa de Montserrat.