Caramelles
Els Prats de Rei

Al nucli urbà de la vila dels Prats de Rei

Música i dansa
    Ajuntament dels Prats de Rei. Plaça Major, 1 (08281 Els Prats de Rei)
    Jordina Sales Carbonell

El Diumenge Sant se celebren cada any a Prats de Rei les caramelles. A la sortida de la missa, es canten caramelles a la Plaça major de la vila, i després es continua cantant per tots els carrers. El grup de caramellaires, format actualment per gent de totes les edats (unes dècades enrere eren bàsicament nens) i per la Coral Mare de Déu del Portal, va parant a varis punts per interpretar les seves cançons, i un cop acabada cada interpretació s'utilitzen cistelles amb grans pals i ballestes adornades amb cintes de colors per arribar als balcons i oferir als oients flors i carnets on hi ha escrita la lletra de les caramelles. De baixada, es vilatans deixen obsequis i donatius a les cistelles.
    Els caramellaires de Prats de Rei gaudeixen d'acompanyament musical, anys enrere a càrrec de l'orquestra del poble o de músics llogats, i actualment amb un orgue electrònic. Les caramelles s'acompanyen amb danses tradicionals a càrrec de l'Esbart Dansaire de Prats de Rei.

IMATGE 1: Caramelles l'any 2013 (foto: anoia diari.cat).

Les caramelles són cançons populars de caràcter habitualment religiós que es canten per Pasqua, amb temes centrals com la resurrecció de Crist o cançons festives al·lusives al naixement de la primavera. Les cantades de caramelles són una tradició popular molt arrelada a tot el país (sobretot a la Catalunya Vella i a la part més septentrional de la Nova), i habitualment eren organitzades per les parròquies dels pobles. Així era també a Prats de Rei, però des de fa varis anys (1975), l'organització d'aquesta festivitat centenària a la vila va a càrrec de la Agrupació Cultural i Recreativa Sigarra.