Capella de Collcardús
Vacarisses

  Vallès Occidental
  Masia de Collcardús. Sector de Collcardús, a l'angle sud-est del terme municipal
  Emplaçament
  Planta baixa de la masia

  Coordenades:

  41.58366
  1.94403
  411979
  4604091
  Número de fitxa
  08291 - 20
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Historicista
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Física
  Recinte tancat
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  00800700DG10C
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Capella situada a la planta baixa de la masia, al costat est de l'antic portal. Consisteix en una cambra de planta rectangular, amb embigat al sostre i un finestral a la façana compost per dos arcs i columna amb capitell neo-romànic. El presbiteri, amb altar de marbre, és adornat amb pintures de dos àngels i, a cada costat, plafons de rajola que representen sant Domingo de Guzman i sant Francesc de Paula. Originàriament hi havia dues figures antigues, però foren robades. Els laterals estan ornamentats amb diversos plafons que pengen de les parets amb relleus de marbre, també d'estil neo-romànic i d'un remarcable interès artístic, els quals representen el Via Crucis. La capella també compta amb un gran crucifix. En el subsòl del presbiteri hi ha dues lloses sepulcrals que cobreixen les tombes dels antics propietaris: Domènec Donadeu i la seva esposa.

  Inscripció de la tomba esquerra: "Domingo Donadeu Font, nació el 15 de octubre de 1887 y murió el 29 de abriol de 1974"
  Inscripció de la tomba dreta (la seva esposa): "Francisca Simó Pérez, que murió el 5 de diciembre de 1957"

  La masia de Collcardús ja apareix documentada el segle XIV. Domènec Donadeu i Font la va comprar possiblement l'any 1914 i la transformà notablement, tot donant-li un aire de residència benestant. La capella va ser ordenada al culte pel bisbe de Vic el setembre de 1950. Malgrat ser de construcció recent la capella compta amb diversos elements que reprodueixen l'estil romànic. Els va afaiçonar un home que freqüentava la casa, anomenat el Picapedrer. La capella també es dotà d'altres objectes ornamentals de procedència diversa. Posteriorment la casa passà a mans de Josep Donadeu i Calafat, alcalde de Terrassa i Governador Civil de Girona, que havia heretat la hisenda del seu oncle, Domènec.

  AA.DD. (2006). Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació. Ajuntament de Vacarisses; Associació Catalana de Municipis i Comarques; SART-FEC, Universitat de vic, fitxa. 7
  FLOTATS, Antoni (1979). Vacarisses, assaig històric d'un poble, p. 71-73