Canalització del Carner
Castellbell i el Vilar

  Bages
  El Carner
  346

  Coordenades:

  41.63665
  1.80967
  400860
  4610119
  Número de fitxa
  08053 - 251
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Modern
  Popular
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  El seu propietari el manté net, malgrat algunes herbes i heures que hi van envaint la part superior dels murs de contenció. Uns cinquanta metres en direcció a el Camp de la Graveta, el torrent fa un revolt; en aquest punt, la construcció s'ha enfonsat tal vegada degut a la força mateix de l'aigua.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  08052A016000110000OF
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Canalització o rec de pedra, ubicada en les terres del Carner. Està situada en un torrent que baixa del turó del Morrall i travessa la vinya del Racó; i el camí que mena cap el Carner Vell. La canalització parteix dues extensions de conreu actualment molt gran: a mà dreta del torrent, el camp Gran i el camp de la Graveta, i a mà esquerra, la vinya del Quim desembocant molt més endavant, en direcció a la riera de Marganell.
  La canalització o rec consisteix en un retall realitzat al torrent d'1,10 metres d'amplada per 0,60 metres d'alçada. Els paredats laterals estan fets amb carreus de pedra plans de 0,40 a 0,50 metres de gruix, mentre que el fons està recobert amb lloses planes, molt encaixades les unes amb les altres. No s'observa cap tram lligat amb algun tipus de morter. Uns metres més endavant hi ha un pontarró que permet travessar-lo. És de volta, amb dues fileres de maons plans. Per sobre hi ha una llosa plana.

  L'aigua que baixava per aquest rec es recollia en una bassa natural que hi ha més endavant, retallada a la roca i que servia per regar els camps del voltant, després es perd en direcció al torrent.