Canal de Reguant
Súria

A la zona plana, al costat del nucli urbà, entre hortes, indústries i habitatges

XV - XX
    S'ha anat reformant l'estructura original
    KuanUm - JM Huélamo - JM Solias

El canal de Reguant medeix uns 750 metres de llarg. Té el seu origen en la resclosa que es troba davant l'estació d'autobusos i des d'allà discorre per la riba esquerra del Cardener fins al molí de Reguant i la fàbrica Abadal on torna a desguassar al Cardener. El canal circula al llarg duns 600 metres totalment soterrat ja que ho fa dins el nucli urbà de Súria i és tan sols a la part final del seu recorregut que es troba a l'aire lliure. El travessen dues passeres per a facilitar l'accés a la fàbrica Abadal. El canal medeix 2'5 metres d'ample. L'any 2003 es va realitzar una intervenció arqueològica en motiu de buidar-se el canal per a la seva neteja. No van apareixer materials que podessin datar-lo, però es va poder comprovar que, en origen, era més estret.

Segons SOLER (1985) l'inici del molí de Reguant cal datar-lo el 13 d'octubre de 1420. Per tal que funcioni el molí és necessària l'existència del canal. El 6 de febrer de 1587 es va fer l'acta de l'amidament de la resclosa per Mn. Francesc Pujol, notari públic de Manresa, la qual "té de llarg del molí fins al cap de la resclosa 409 canes" (aprox. 734 metres). El 1705 Joan Reguant i Boladeras, pare, i Josep Reguant i Vilalta, fill, fan la concessió de regar a perpetuïtat mitjançant l'aigua del canal del molí, creant-se la comunitat de regants i construint-se la xarxa de canals de regatge a la zona denominada "Pla de les Hortes" ( BREU HISTÒRIA, s.d.; COTS, OBRADORS, PINZOLAS, 1991). En el mateix document es cita que dit "Reguant del molí" tenia una comporta en un camp dit de "la Ferreria" (REGUANT, s.d.).

REU HISTÒRIA ... (s.d.) Breu història del regadiu a Súria, Text mecanografiat.

COTS I PORTÍ, M. Teresa; OBRADORS I PUIGDELLÍVOL, Rosa M.; PINZOLAS I GERMAN, Eduard (1991) El poble vell de Súria. Guia didàctica. Manresa: Ajuntament de Súria.

REGUANT i AGUT, Josep (s.d.) Súria.1871-1873, Memòria de Llicenciatura, Barcelona, Universitat de Barcelona.

SOLER I CLARIANA, Pau (1985) Súria, el meu poble. Súria. Informació oral de RAMON RUBÍ.