Canal d'aigua de Salt de Núvia
Bigues i Riells del Fai

Al costat del camí del Veïnat, després de la urbanització del Turó
    Just a sobre del Salt de Núvia

Regular
    Les noves urbanitzacions l'han escapçat, en algun punt. Les parts que queden a l'intempèrie s'estan erosionant.
    Ref. cad.: 41801DG3154N
    Anna Soteras i March

Conducció d'aigua que surt d'una mina, travessa el Torrent de Salt de Núvia i torna a quedar enterrada, per a sortir escapçada en un solar de la Urbanització de la Parròquia de Bigues.
    Les mines estan excavades en sauló, ,d'una amplada d'uns 50 cm i una alçada de 140 cm, en molt bon estat excepte en les zones d'entrada, en què s'han erosionat molt i s'han perdut les portelles que les protegien.
    La part aèria creua amb un sol arc rebaixat el Torrent de Salt de Núvia per a tornar a enterrar-se. L'arc és de maó massís col·locat a sardinell i els ronyons i arrencades són de paredat de pedra.
    La canal és de maó massís, que també fa la tapa de protecció en la part que va descoberta.

Ara hi ha un tub que substitueix la canalització oberta.

MIRÓ, Josep Ma i MAYNOU, Núria (1999): Mina del rector. Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. (núm. 41.314.007)