Can Xesc
Bigues i Riells del Fai

XI-XVIII
    Tot i que es manté dempeus, la part més antiga ha perdut el revestiment de la façana.
    Anna Soteras i March

Masia formada per l'afegit de construccions de diverses èpoques.
    L'origen podria ser una masia torre, de planta baixa pis i golfes, que està apuntalada per dos contraforts. És la que conserva les obertures emmarcades per carreus de pedra sense decoracions. Aquest edifici original es coneix com a Can Monras, que després ha passat a formar part de Can Xesc. A aquest edifici s'hi va afegir un cos posterior, amb funcions d'estable i paller. Finalment, a la dreta de la torre, s'hi va construir un segon edifici, de planta baixa i pis, amb coberta de teula a dues aigües, amb el carener paral·lel a la façana.
    La porta principal de Can Xesc és de llinda plana i carreus treballats de pedra de la zona. Al primer pis, hi ha una finestra de talla renaixentista, amb un petit motiu decoratiu a la llinda.

A la façana s'hi pot llegir la data de 1751. Al costat de la façana oest de la torre hi havia una cisterna de recollida d'aigües, que actualment està enrunada.
    Un xic més amunt de la casa hi ha la Font de Can Berga.