Can Valent
Sant Vicenç de Castellet

Can Valent. Serrat de la Beguda. 08295 SANT VICENÇ DE CASTELLET
    Al grup de masos del Serrat de la Beguda

María del Agua Cortés Elía

La casa forma part del conjunt de masies del Serrat de la Beguda i es troba al costat de ca n'Estevanó. S'ha fet una important rehabilitació que ha modificat part de l'estructura del pis. Casa de planta, pis i golfes sota teulada, amb teulada a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana principal oberta a S. L'estructura es troba sobre una única volta a la planta baixa, volta de canó en direcció EW, a la que s'accedeix a través d'una porta allindada amb la data 1736 gravada. Al costat E hi ha una volta en direcció perpendicular que era el celler i a la que donava la boixa de la tina que es troba a l'angle NE. La tina és circular i folrada amb cairons vermells, s'ha obert una porta que dona al celler i actualment s'utilitza com a celler. A l'extrem, NW de la casa hi havia una altra tina de les mateixes característiques que actualment s'utilitza com a cisterna d'aigua. Davant la façana principal que s'obre al sud hi ha una eixida que forma un porxo obert amb dos arcs de mig punt. A sobre es va edificar una part nova de la casa. Sota aquesta eixida hi ha una volta de canó que manté l'alçada degut al desnivell del terreny que fa pendent. Per aquest motiu la porta d'entrada que s'utilitza ara i que dona al nord, es troba a nivell del terra tot i que dona accés al primer pis. Aquesta porta té la data 1845 gravada. Dins la casa es conserva la premsa de vi i un forat que permetia tirar el most premsat dins la tina. Als coberts que hi ha a la casa hi ha la data 1890 en dues llindes diferents.

Té dues tines.

El cultiu de la vinya i la seva comercialització va provocar un important creixement amb ampliació de la superfície conreable i la roturació de nous camps en un territori de superfície difícil que va obligar a la construcció de murs de pedra seca presents a tot el territori, i que va permetre el desenvolupament d'una pagesia rabassaire al voltant dels grans masos de la zona. El petit propietari, a més de conrear el seu petit tros de terra, era parcer d'un o més propietaris grans, ja que es veien obligats per garantir la seva subsistència. Les cases del Serrat de la Beguda pertanyen parroquialment a Castellbell, perquè la relació amb la parròquia de Sant Vicenç era difícil al no existir un pont per travessar el Llobregat. A mitjans del segle XVIII i XIX es comencen a construir la major part de les cases del Clot del Tufau i del Serrat de la Beguda. La casa més important i gran de la zona és cal Fiter, que el 1865 tenia 22 parcers (Amillarament de 1865. AMSVC). Cal Valent es construiria l'any 1736, amb ampliacions del 1845 i del 1890.

AA.VV. (1977). Les masies. A El Breny, número extraordinari Festa Major de 1977.