Ubicació
Coordenades:
Classificació
Sòl de Protecció Especial (Pla territorial Metropolità de Barcelona, Pla Director Territorial de l’Alt Penedès).
Número de fitxa del Catàleg de Patrimoni del POUM E2-08
Descripció
Masia tradicional que conserva la planta rectangular amb coberta a dues aigües de teula ceràmica. Disposa, segons l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic, de planta baixa, pis i golfes. Té adossats un parell de cossos laterals. Un d'aquests segueix la mateixa línia de coberta, mentre que el segon, que sembla contemporani, és només de planta baixa. L'element principal de la façana central és un rellotge de sol rodó amb la data de 1945. La façana i el rellotge estan perfectament orientats al sud.
Un altre element característic del mas és la pintura de la façana, amb una combinació de color ocre per a la paret i un to vermellós per a les finestres. En aquest cas, totes les obertures, porta i finestres de la planta baixa, i les dues finestres, de dimensions diferents, del pis han estat pintades simulant brancals i llindes de pedra. Una placa pintada a la façana presenta la data "1792".
La masia s'acompanya de coberts agrícoles en pitjor estat, alguns d'ells sense coberta. A la façana posterior també destaquen algunes finestres quadrangulars amb ampit, brancals i llinda de pedra al pis. La façana del primer cos adossat disposa d'una porta senzilla tapiada a la planta baixa i una finestra amb ampit, brancals i llinda de pedra.
Història
La masia coneguda com a can Toni Oller, anteriorment denominada mas de la Calma, està ubicada prop d'una carena on convergeixen els termes municipals de Gelida i Castellví, just al revolt de la carretera. Fins fa poc, encara podien observar-se les escasses restes d'aquesta estructura antiga.
L'historiador local Ramon Rovira ha realitzat un estudi detallat sobre la història de la masia, traçant la seva documentació més antiga fins a mitjan segle XV. A partir de l'anàlisi de la genealogia de les famílies que han posseït la propietat, Rovira ha reconstruït els esdeveniments històrics associats al lloc. El mas Oller va ser establert per Antoni Oller, qui es presumeix era el pare de Gaspar Oller, a través d'una concessió feta per Antoni Bertran l'any 1453, segons documenta Ramon Rovira Tobella (1996). Durant el segle XVI, Antoni Oller va adquirir tres masies addicionals (1513): el mas Oller, el mas Bosc i el mas de la Calma.
Amb el pas dels segles, la propietat de can Toni Oller ha canviat de mans diverses vegades. El segle XVI, aquesta coexistia amb una altra masia que va ser demolida en els anys setanta del segle XX i que havia estat ocupada pels Mas de Can Santfí fins al darrer terç del segle XVII. Aquesta propietat es va convertir en un bé compartit entre les famílies Oller i Mas de Can Santfí, amb límits que arribaven fins al riu Anoia. El 1813, Maria Oller i Rius, de la família Oller, es va casar amb Josep Canals i Oller, de Corbera de Llobregat, consolidant així una nova línia familiar a Gelida, que persisteix fins a l'actualitat.
Bibliografia
CARAFÍ, Mercè (1998). L’Abans. Recull gràfic de Gelida, 1890-1965. Efadós Editorial.
MOSEGUÍ, Jaume (2024). Catàleg de masies i cases rurals; dins el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Gelida. AJUNTAMENT DE GELIDA. 2024.
RIUS, Jaume (coord.) (2011). Gelida. Retrats d’un temps. Andana Edicions.
ROVIRA, Ramon (1998). "Alguns cognoms de Gelida". Programa Festa Major 1998. pp. 31-35.
ROVIRA, Ramon (2005). "Aproximacions i precisions sobre els remences a la Baronia de Gelida". Programa Festa Major 2005. pp. 118-120.