Can Tolrà
Cabrils

    Maresme
    Can Tolrà
    Emplaçament
    Masia situada abans d'arribar al casc urbà, a la banda esquerra de la Riera.

    Coordenades:

    41.52549
    2.37183
    447592
    4597285
    Número de fitxa
    08030 - 40
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Segle
    XVII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Pla General d'Ordenació urbanística
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 32924DF4977N
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Antiga masia de Can Tolrà que ha sofert modificacions a principis de segle XX. Per fotografies antigues sabem que hi havia tres edificis: el mas, un annex a l'esquerra i dependències (paller, corral...) a la dreta. L'edifici principal costava de planta baixa i dos pisos; coberta de teules a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. Portal rodó adovellat. De la foto es poc veure poca cosa més. En l'actualitat, no existeixen els estables i a la cantonera dreta del mas hi ha una torre de plata circular, amb galeria a la part superior.
    Rellotge de sol a la façana principal.
    A la banda esquerra manté un cos afegit.

    Bonet Garí ha confós Can Tolrà per Can Tosca

    Segons els beneficis inscrits en el tom de les dotalies per Antoni Tolrà, passamanter, ciutadà de Barcelona, a l'any 1612, el dret de patronatge el deixà a Joan Tolrà, pagès i germà seu. Els darrers beneficiats i patrons són del 1733, presentats per Francesc Tolrà, pagès del veïnat del Sant Crist. Del 1816 al 1844, Josep Vehils i Roure, presentat per Josep Avellà, pagès de la parròquia de Cabrils; i Josep Tolrà el 1844, presentat per Domènec Tolrà i Avellà.

    BONET GARÍ, Lluís (1983). Les masies del Maresme. Estudi de les masies, elements defensius, ermites i molins. Editorial Montblanc- Martín, CEC. Barcelona.