Can Sèndich o Cal Sèndic
Palafolls

Disseminats can Sèndic
    Veïnat de les Ferreries

Àlvar Sáez Puig

Can Sèndich ha estat molt reformada. Fou comprada, la propietat, als descendents del propietari que tenim documentat al registre d'habitatges del 1921, en Joaquim Ruhí Ribes.

Presenta una teulada a dues aigües. L'edifici nou s'ha construït formant un cos únic, però amb diferents nivells d'alçada. Les obertures de finestres i porta són de nova construcció com tot l'edifici, en general. És una casa pintada de blanc envoltada per mur de protecció. Davant la façana principal de l'edifici hi ha un gran pati exterior.

Segons Salicrú (2018) la primera referència de la masia és del 1747 quan la Maria Codina va fer inventari de la casa a la mort del seu marit, Francesc Borrell.

Hi ha més dades de la finca abans d'haver-hi la masia. Ramon Sèndich capbrevava el 1681 una peça de terra del mas Vives de Vivelles.

Ramon la tenia com a hereu i fill d'Esteve Sèndich, i aquest hereu i fill d'Antoni Sèndich que havia comprat la peça a Joan Carreres i Marianna Verges, cònjuges, el 7-11-1632, i que Marianna Verges tenia com a filla i hereva de Pere Verges, que havia comprat a Pere Vives el 27-2-1605, que tenia com a fill i hereu de Joan Vives que ho havia capbrevat el 1583.

Ramon Sèndich la va vendre a Lino Mir, sastre de Riudarenes, i aquest el 29-9-1720 la va vendre a Francesc Borrell.

El 1788, el Guerau Borrell capbrevava el mas de vuit jornals, i una peça de cinc quartans que havia estat també del mas Vives.

El llibre d'"Apeo" del 1818 la finca encara era dels Borrell.

La finca era propietat de Mariano Pla segons documents del 1856 al 1861, no sabem com es produeix aquest canvi de propietat ni el següent, el 1880 el propietari era Ramon Ruhí, de can Calau.

Per la finca hi passaren diferents masovers, entre el 1866 i el 1890 hi trobem la família Muñoz Cruz, i el 1924 la família Mercader Pignatelli.

- BONET GARÍ, Lluís (1983). Les masies del Maresme. Barcelona. Editorial Montblanc.