Can Sastre
Santa Eulàlia de Ronçana

Passatge Can Sastre
    Barri de la Sagrera

Regular
    S'observa cert deteriorament en el revestiment de les façanes, especialment de la posterior, on a més s'hi enfila una heura.
    5319007DG3151N0001QJ / 5319008DG3151N0001PJ
    Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

Can Sastre és una casa de pagès del segle XVIII que en un moment indeterminat va dividir-se en dos habitatges independents, el segon conegut com Ca l'Elies. Durant la segona meitat del segle XX ha estat molt reformada.

És un edifici de planta rectangular que s'estructura en quatre crugies, pel que n'hi ha dues per habitatge. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants desiguals amb el carener perpendicular a la façana, de manera que la teulada de Ca l'Elies és lleugerament més baixa. El frontis s'orienta a migdia i té totes d'arc pla arrebossat, algunes de factura moderna. A la part posterior també ho són, llevat d'una de la planta baixa de Ca l'Elies que és de pedra carejada. La façana de llevant presenta un cos quadrangular adossat, d'un sol nivell amb la part superior habilitada com a terrassa. Al seu costat veiem un portal amb llinda de fusta i brancals ceràmics, parcialment tapats per un contrafort. El revestiment dels murs es manté a Can Sastre amb l'arrebossat de morter de calç, que en alguns trams està força deteriorat, fet que permet veure el parament de pedra lligada amb argamassa i d'encofrat de tàpia. En canvi, a Ca l'Elies s'han arrebossat les façanes amb pòrtland. A pocs metres de la casa hi ha un antic cobert.

La casa de llevant es coneix com Cal Sastre perquè hi havia viscut un home que tenia aquest ofici. A la casa del costat, Ca l'Elies, hi vivia un tal Elies Valls, que va també va portar el nom a la casa de la Sagrera.

GARCIA-PEY, E. (2003). Els noms de lloc i de persona de Santa Eulàlia de Ronçana. Santa Eulàlia de Ronçana: Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana.