Can Sala
Sant Quintí de Mediona

Carrer Ponent, 1

Caves Freixenet
    Maria Camp

Casa pairal situada en una zona actualment integrada al poble. Consta de dos cossos adossats formant un edifici rectangular: la vivenda i els espais de treball. S'entra a través d'un pati amb porxo al costat dret, que alhora és terrat pel primer pis de l'habitatge. L'eix central de la casa es compon de planta baixa i dos pisos, mentre que als laterals el segon pis és un terrat per banda. Al primer pis, hi trobem un balcó sencer que abasta les quatre obertures de la façana. Està construïda amb maó i arrebossada. Gairebé no presenta ornamentació, excepte l'emmarcament de les obertures i uns testos al centre i extrems de la cornisa. L'entrada es fa a través d'una porta amb arcada.

Inscripció al mur del pati: "Can Sala. Freixenet. 1895".
    Inscripció a la reixa de la porta d'entrada a la casa: "1895".

A finals del segle XIX el comerciant Joan Sala i Tubella, de Sant Sadurní, que es dedicava a l'exportació de vins a Amèrica sota la marca Casa Sala, va comprar les terres d'un quintinenc que s'havia arruïnat. L'any 1895 va construir la casa de can Sala, al carrer de Ponent. Joan Sala tenia una filla, Dolors, que es va casar amb Pere Ferrer i Bosch, que el 1915 va fundar les Caves Freixenet. El 1936, durant la Guerra Civil, Joan Sala i el seu germà van ser assassinats. Dolors Sala i els seus fills van continuar la indústria. Les instal·lacions de can Sala, a Sant Quintí, van servir per emmagatzemar bona part del vi que es portava a Sant Sadurní per transformar-lo en cava. Durant els mesos de setembre i octubre hi havia un gran moviment de carros amb pagesos que anaven i venien a descarregar la seva collita. Fins fa uns quinze anys els espais de treball eren utilitzats per a l'elaboració i fermentació del most.

ARGEMÍ, Xavier; SADURNÍ, M. Teresa; SERRA, Joan: Sant Quintí de Mediona. Sant Quintí de Mediona, 1999, pp 160.