Can Rovira
Polinyà

  Vallès Occidental
  Camí de can Rovira
  Emplaçament
  A ponent del terme municipal, molt a prop del torrent homònim. S'hi pot accedir tant des de la urbanització de can Rovira com des d'un trencall de la Ronda de Salvador Allende, davant de l'escola Roser Capdevila.
  140,2

  Coordenades:

  41.55285
  2.15109
  429205
  4600480
  Número de fitxa
  08167 - 1
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Popular
  Segle
  XVI-XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  27553
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  002005000DG20B0001KK
  Autoria de la fitxa
  Ainhoa Pancorbo Picó

  Masia de planta rectangular i tres cossos, amb teulada de teula àrab a dues vessants i carener perpendicular a la façana principal, on s’observa un portal central acabat amb un arc de mig punt adovellat i a cada costat sengles finestres rectangulars.

  Les obertures del primer pis guarden la simetria respecte de les de la planta baixa. La finestra central, que segurament correspondria a la gran sala que seria flanquejada pels dormitoris, és de tipus gòtic tardà. Està emmarcada amb pedra vista i ben treballada, acabada amb una llinda amb arc rebaixat esculturat amb arquets lobulats acabats amb caparrons esculpits a la part baixa i amb elements vegetals a la part superior. El marc és motllurat amb els carreus treballats a mode de cordó des de la seva base fins a l’arrencada de l’arc, on hi ha de nou dos caparrons que fan de capitells. El cordó segueix la resta de la llinda, resseguint l'arc rebaixat. Les finestres laterals d’aquest pis són novament diferents, totes dues d’alçat rectangular, però la de la dreta més petita que la de l’esquerra. Tot el mur es troba actualment arrebossat.

  L’interior conserva encara el celler, els cups, la premsa, una fresquera i la cuina amb el seu forn de pa.

  A l’exterior la casa presenta diversos annexos pel costat nord i d’altres construccions al costat sud, destinades aquests darrers a graner, les de ponent i al bestiar les de llevant.

  Durant anys hi ha viscut un masover, net del qui s’hi va instal·lar l’any 1917. Abans d’aquesta data hi havien viscut els anteriors propietaris.