Can Ribes
Cànoves i Samalús

    Vallès Oriental
    A Cànoves, carretera BP-5107, p.k. 41,6, sota l'actual pont de la riera
    318

    Coordenades:

    41.6861
    2.356
    446404
    4615126
    Número de fitxa
    08042 - 51
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVI-XX
    Estat de conservació
    Regular
    Façana en mal estat de conservació. La vegetació n'amaga les seves principals característiques.
    Protecció
    Legal
    BPU (POUM 2010)
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí. IPAC núm. 28523
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    002210000DG41F
    Autoria de la fitxa
    Marc Guàrdia i Llorens

    Edifici que en l'actualitat presenta una planta complexa fruit de les modificacions que s'han anat esdevenint en la masia original. En un origen la masia tindria una alçada de planta i pis, i estava orientat a migdia, tot i que la seva ubicació propera a la riera de Cànoves no permetia créixer per llevant i els cossos annexes, així com coberts, ho van fer cap a ponent. El cos original de l'edifici tenia un sostre a dues aigües, amb el caraner paral·lel a la façana. En destaca la porta d'arc de mig punt adovellada, sobre de la qual hi ha una finestra emmarcada en pedra. També és ressenyable, en el cos ubicat a llevant, una finstra amb un arc el·líptic amb lòbuls calats.

    En l'actualitat és impossible fer una fotografia completa de la façana principal degut a la vegetació, que la tapa completament, i a l'emplaçament de la masia, en una terrassa sobre el desnivell de la riera.

    Ja els anys 1497 i 1553 s'esmenta el lloc de Ribes en els fogatges de Cànoves, tot i que en ambdós casos en la forma singular, RIBA. No podem saber si fa esment a la Masia de Can Ribes ubicada a prop del molí o al mateix molí, tot i que potser cal entendre els dos llocs com a part d'una unitat. Les finestres, característes d'aquest moment gòtic, certifiquen la datació del mas, i cal recordar que són presents tant al Molí de Can Ribes com a aquesta masia.

    COMES, P. i CASTELLS, J. (1990): "Alguns edificis característics de Cànoves i Samalús", XI Ronda Vallesana. Cànoves i Samalús, 7 d'octubre de 1990. Sabadell.
    GALLARDO, A. (1938): Del Mogent al Pla de la Calma. Barcelona.
    IGLÉSIES, J. (1981): El fogatge de 1553. Estudi i transcripció. Vol. I i II. Barcelona, Fundació Salvador Vives Casajuana, Rafael Dalmau Editor.
    IGLÉSIES, J. (1991): El fogatge de 1497. Estudi i transcripció. Vol. I i II. Barcelona, Fundació Salvador Vives Casajuana, Rafael Dalmau Editor.
    RIU BARRERA, E. (2000): "Vestigis arqueològics i edificis històrics als termes de Cànoves i Samalús", Monografies del Montseny, núm. 15, Viladrau, pàgs. 57-69