Can Ponet
Granollers

Al nucli antic de Granollers

XVI-XX
    Recentment rehabilitada
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Casa d'habitatges que incorpora vagament alguns elements estètics d'influència noucentista. És una edificació entre mitgeres, de planta baixa i dues plantes pis. La façana és plana, composada segons dos eixos, amb buits de proporció vertical. Les obertures són emmarcades amb un lleuger relleu i pintades. A la part del coronament destaca una doble balustrada a dos plans, amb frontó central de perfil sinuós i balustres de pedra artificial, limitada per dues pilastres-medalló. Aquests elements s'inscriuen vagament dins del llenguatge noucentista. En planta baixa presenta una àmplia portalada amb dovelles de pedra d'arc escarser, escapçats l'arc i el brancal del costat de ponent. Aquest arc es deu conservar d'una construcció anterior, tal vegada dels segles XVI-XVIII.

En època medieval el recinte murallat ocupava els carrers més cèntrics del nucli antic. El carrer de Santa Anna constituïa un dels eixos principals. Al segle XVI Granollers havia crescut considerablement esdevenint una població comercial important al centre de Catalunya. En aquesta època es van sobrepassar les muralles medievals, la vila es va estendre pels carrers de Corró i de Barcelona, i es va construir la Porxada. L'augment de poder de l'Ajuntament deriva del control sobre el mercat i els impostos que pagava. En principi la Porxada va ser pensada com aixopluc per a la llotja de gra, ja que l'Ajuntament tenia el monopoli del blat, i al seu voltant s'hi anaven posant els altres productes: hortalisses a la plaça de l'Oli, llegums a la del Blat, terrissa a la de les Olles, animals a la plaça del Cabrits, etc. (SESÉ, 1987a). Sobretot a partir del tombant de segle XX moltes edificacions tradicionals van ser objecte d’un procés de reforma o substitució.

És el cas d'aquesta casa, reedificada probablement als primers decennis del segle XX amb una estàtica d'influència noucentista. Segons García-Pey, en Josep Viaplana Llobet vingué de can Ponet de l'Ametlla del Vallès l'any 1920. Era comerciant de vaques i recorria tota la comarca. Se'l coneixia com en Ponet. Primer va estar-se a la casa del carrer Corró, 58, i després a la del carrer Torras i Bages 17. Fins i tot la botiga de la plaça del Cabrits 7 es coneixia per en Ponet (GARCÍA-PEY, 1990).

SESÉ, Jaume (1987a) 1. La Porxada. Granollers al segle XVI, Col. Coneguem Granollers, núm. 1., Granollers, Ajuntament de Granollers.