Can Polvorer
Santa Eulàlia de Ronçana

  Vallès Oriental
  Ctra de Parets a Bigues, km. 12,7
  Emplaçament
  Des del km. 12, 7 de la carretera, cal seguir un camí que baixa fins a la casa

  Coordenades:

  41.66223
  2.22893
  435805
  4612562
  Número de fitxa
  08248 - 184
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVII-XIX
  Estat de conservació
  Dolent
  Es troba en estat ruïnós.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  002114400DG31D0001MA
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

  Can Polvorer és una masia del segle XVII, construïda sobre el rec de Dalt, d'on obtenia l'energia necessària per fer funcionar el molí polvorer. Va ser reformada durant el segle XIX i fa uns anys s'esfondrà. Actualment només en queda la part posterior.

  Era una masia de planta rectangular que constava de planta baixa i pis i tenia la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis s'orientava a llevant i es composava segons tres eixos d'obertures d'arc pla i d'arc escarser arrebossat. A la façana posterior s'hi adossava un volum de menor alçada, les restes del qual és el que veiem en l'actualitat. Consisteixen en part dels murs laterals, fets de pedra lligada amb argamassa. S'hi conserven algunes obertures, de les quals les més antigues, d'arc pla de pedra carejada, estan tapiades. També s'observa un portal d'arc escarser ceràmic a la façana de migdia. Del volum principal no en queda res, tampoc hi ha el material resultant de l'enderroc. A la part posterior, en una cota superior, s'hi ha construït un cobert aprofitant part de l'estructura antiga.

  Al llibre de Garcia-Pey hi ha una fotografia antiga de la casa.

  La casa està documentada des del segle XVII, quan hi vivia en Josep Gili, d'ofici polvorer. A mitjans del segle XVIII i vivia en Jaume Gili i l'Eulàlia Valls del Tussol. Durant la segona meitat del segle XIX, l'hereu Pere Gili es casà amb la pubilla de Can Colom, Margarida Lluch. En morir sense descendència, la casa passà al seu germà o nebot Joan Gili. La darrera persona en viure-hi fou la seva néta Marcela, casada amb Pere Gol. Fa uns anys la van deixar i va ensorrar-se al cap de poc temps.

  CLARET, J. (1990). "Cases que tenen història: Can Colom", Anuari Local, núm. 28. Santa Eulàlia de Ronçana: Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana.
  GARCIA-PEY, E. (2003). Els noms de lloc i de persona de Santa Eulàlia de Ronçana. Santa Eulàlia de Ronçana: Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana.