Can Polvorer
Santa Eulàlia de Ronçana

Des del km. 12, 7 de la carretera, cal seguir un camí que baixa fins a la casa

XVII-XIX
    Es troba en estat ruïnós.
    Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

Can Polvorer és una masia del segle XVII, construïda sobre el rec de Dalt, d'on obtenia l'energia necessària per fer funcionar el molí polvorer. Va ser reformada durant el segle XIX i fa uns anys s'esfondrà. Actualment només en queda la part posterior.

Era una masia de planta rectangular que constava de planta baixa i pis i tenia la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis s'orientava a llevant i es composava segons tres eixos d'obertures d'arc pla i d'arc escarser arrebossat. A la façana posterior s'hi adossava un volum de menor alçada, les restes del qual és el que veiem en l'actualitat. Consisteixen en part dels murs laterals, fets de pedra lligada amb argamassa. S'hi conserven algunes obertures, de les quals les més antigues, d'arc pla de pedra carejada, estan tapiades. També s'observa un portal d'arc escarser ceràmic a la façana de migdia. Del volum principal no en queda res, tampoc hi ha el material resultant de l'enderroc. A la part posterior, en una cota superior, s'hi ha construït un cobert aprofitant part de l'estructura antiga.

Al llibre de Garcia-Pey hi ha una fotografia antiga de la casa.

La casa està documentada des del segle XVII, quan hi vivia en Josep Gili, d'ofici polvorer. A mitjans del segle XVIII i vivia en Jaume Gili i l'Eulàlia Valls del Tussol. Durant la segona meitat del segle XIX, l'hereu Pere Gili es casà amb la pubilla de Can Colom, Margarida Lluch. En morir sense descendència, la casa passà al seu germà o nebot Joan Gili. La darrera persona en viure-hi fou la seva néta Marcela, casada amb Pere Gol. Fa uns anys la van deixar i va ensorrar-se al cap de poc temps.

CLARET, J. (1990). "Cases que tenen història: Can Colom", Anuari Local, núm. 28. Santa Eulàlia de Ronçana: Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana.
    GARCIA-PEY, E. (2003). Els noms de lloc i de persona de Santa Eulàlia de Ronçana. Santa Eulàlia de Ronçana: Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana.