Can Pla
Castell de l'Areny

Al sud-est del municipi.
    A la ctra de Castell agafar camí de Camprubí, seguir 1,18 km.

Sara Simon Vilardaga

El mas s'alça al peu del camí de Camp-Rubí, és un edifici de planta rectangular amb un porxo adossat a la façana oest, i una estructura semicircular a la façana oposada, és a dir la que orienta a l'est. Els murs perimetrals estan realitzats amb carreus irregulars de pedra, lleugerament desbastats, i de mesures i formes irregulars. Als angles es disposen cantoneres realitzades amb grans carreus de pedra escairada per tal de reforçar la construcció. En alçat s'organitza en planta baixa i dos pisos, amb unes golfes de sostre baix. La coberta és a dues vessants, de teules, amb el carener orientat de nord a sud. Al porxo de la façana oest s'accedeix mitjançant una escala exterior realitzada amb graons de pedra que assoleixen el nivell de paviment de la primera planta, on es localitza una de les portes d'accés a l'interior i una finestra, dues senzilles obertures amb llinda recta de fusta. El porxo, situat a nivell de planta primera, disposa d'una barana de barrots verticals i passamà de fusta. La zona inferior (planta baixa del porxo) està defensada per una ampla porta de fusta que ocupa la totalitat de l'amplada. La coberta del porxo, de fusta i teules, s'organitza a una sola vessant i està suportada per una estructura de dos pilars de pedra. A la façana de la casa que dóna a oest, damunt la coberta del porxo s'organitzen dues finestres que disposen de llindes en forma d'arc rebaixat realitzat amb dovel·les de pedra. A la façana sud es disposen dos eixos verticals d'obertures i la porta d'accés a l'interior se situa a l'eix més oriental, una simple estructura amb llinda de fusta damunt la qual es disposen llesques de pedra formant una cornisa. La resta d'obertures (llevat de les de les golfes) són senzilles amb llindes rectes de fusta. Les llindes de les dues finestres de les golfes segueixen la inclinació de la teulada i estan separades per un matxó de pedra; a mode d'eixida o assecador. A la façana est es localitza una estructura semicircular damunt una plataforma d'obra de pedra que se situa a mitja alçada de la planta baixa i a la que s'accedeix mitjançant uns graons, també de pedra. És probable que es tracti d'un pou o cisterna ja que disposa d'un registre d'obertura. En la dita façana est, a nivell de ras de la plataforma s'observa l'estructura d'una espitllera i una finestra baixa amb llinda recta de fusta. A nivell de la primera planta es disposa d'una senzilla finestra amb llinda recta decorada exteriorment amb dovel·les realitzades amb pedra que formen un arc rebaixat. A la segona planta s'observa un balcó amb llosa de pedra, amb una barana de ferro de disseny senzill, amb barrots verticals i passamà simple, que enllaça amb l'estructura semicircular de la torre que està rematada amb merlets fets de blocs de pedra grans. Situades a la zona més septentrional d'aquesta estructura semicircular i a nivell de primera planta, es localitzen dues obertures amb llindes en forma d'arc rebaixat realitzades amb dovelles de pedra. Algunes de les obertures del conjunt de les façanes semblen reformades recentment.

Per arribar-hi cal prendre el trencall que trobem després de passar Cal Tena en direcció nord. Seguir per aquesta carretera (el camí de Camprubí) uns 1,18 km, la casa queda al peu de la carretera.
    La casa és denominada, tant com a Can Pla com a Cam Pla, també apareix escrita junt o separat.

La majoria de les informacions documentals conegudes que fan referència a Can Pla són notícies indirectes, moltes recollides en documents eclesiàstiques ja a partir del segle XVII; en concret ja hi ha referenciat l'esmentat mas com a "Casampla" al 1640. Les cites es localitzen d'aquest segle en endavant. Altre tipus de notícies o referències les trobem a l'arxiu municipal i són ja del segle XVIII, són mencions sense més dades, com és l'anotació en un llevador del 1858. i altres cites en documents
    A finals dels segle XIX, en concret l'any 1898 en un registre de cases i els seus habitants de Castell de l'Areny, hi consta la masia Can Pla, identificada amb el número 66, en la que es diu que hi vivien només dues persones.