Can Passalaigua
Cabrils

Carrer Sant Jordi, 6

Jordi Montlló Bolart

Casa del carrer Sant Jordi de dos cossos, consta de planta baixa i pis, amb la coberta de teules a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. Porta principal ubicada en el cos dret amb els muntants i la llinda de pedra, però estan pintades de blanc.
    Entrada amb volta catalana.
    Destaca la conservació de l'interior, on a l'esquerra hi ha la cuina: en un costat la llar de foc, el forn de pa un fogó d'obra i un escó. A l'altre costat la pica de pedra, d'un sol bloc granític i unes rajoles amb un plafó central amb Sant Jaume.

La tia de Joan Estrada, Maria Parera Mas, va morir als 102 anys.
    Conserva documentació familiar del segle XIX i XX.

La família comerciava amb Itàlia, sobretot Gènova. Disposava de diversos barcos. Però un dia van entrar bandolers a la casa i van torturar l'amo fins que van esbrinar on guardaven els diners. Van quedar mig arruïnats i, a la llarga, l'home va morir com a conseqüència de les tortures. El fill va reprendre el negoci organitzant un altre viatge, però a Gènova el van tornar a robar.
    Van haver de canviar d'ocupació i dedicar-se a la terra i a posar una vaqueria. Hi ha cartes que expliquen com conrear patates primerenques, ja que el terreny que treballaven tenia les condicions climàtiques òptimes per fer dues collites de patates.