Can Panna
Vallromanes
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Masia de planta quadrangular amb planta i pis amb teulada a doble vessant i carenat paral·lel a la façana. Portes i finestres transformades. Ponent del camí d'entrada hi ha l'era.
Tipologia de masia: correspondria al tipus més antic de Danés (1933) i Garí (1983).
La casa abans es denominava can Tirana; el nom vindria del fet de que el propietari de can Tirana sempre anava vestit de pana.
A prop, hi havia una font, però una baixada d'aigües -del torrent de Font de Clau- de forma violenta la va soterrar. Si es volgués es podria recuperar. Aquesta font era molt célebre -per la seva frescor i qualitat- i concorreguda. Durant temps s'hi anava a buscar aigua amb garrafes i fins i tot se'n venia al Masnou. Durant el segle XIX hi venia gent de fora a dinar i a berenar, i tenia tanta anomenada que fins i tot s'havia fet un berenador i els de can Panna donaven hora.
En una fotografia antiga es pot veure que en aquesta masia hi havia unes pintures murals a l'exterior (façana), en força mal estat de conservació . El tema eren dues figures femenines en un estil que recorda el modernisme. Podria ser d'un pintor de principis de segle que hi va fer estada, però no hem pogut saber-ne el nom. Actualment aquestes pintures estan tapades.
Bibliografia
BONET GARÍ, Lluís (1983) Les masies del Maresme. Centre Excursionista de Catalunya i Editorial Montblanch. Barcelona.
BORBONET i MACIÀ, Anna (1996) La Masia. Columna, Col·lecció Terra Nostra, núm. 38.Barcelona.
DANÉS i TORRAS, Josep (1933) "Estudi de la masia catalana", a Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya, Vol. XLIII, núm. 458. Barcelona.
GARCÍA-PEY, ENRIC (2003). Vallromanes. Noms de lloc i casa. Ajuntament de Vallromanes.