Can Paloma
Esparreguera

Per la C-55 i enllaç a la carretera de l'ermita de Santa Margarida des de Can Vinyals.

BCIL, POUM d'Esparreguera 2004, article 165.
    si, IPA
    ArqueoCat SL- Josefa Huertas i Natalia Salazar

Masia de planta rectangular amb coberta a dues vessants de teula aràbiga i amb el carener perpendicular a la façana. Els murs són de pedra lligada amb morter de calç. L'obertura de la porta és un arc de mig punt adovellat i les finestres estan totes allindades amb pedra. Té tres plantes: baixa, pis i golfes.

Masia anterior al 1500, malgrat el canvis de propietaris ha substistit el nom. A la primera meitat del segle XIV era aquesta casa va ser anomenada el mas Rosselló o Sa Planca Jussà (La Palanca Baixa), pel fet de ser emplaçada al coll que porta aquest nom. L'any 1627 Jacint Paloma exercia el càrrec de jurat de la vila. El 1890 un altre membre de la família Paloma era anomenat lo Hermitanet pel fet d'estar encarregat de la propera ermita de Santa Margarida. Aquest costum ha arribat fins ara ja que els actuals masovers de Can Paloma són els que tenen la clau de l'ermita. Des de principis de segle XX ha estat propietària de la masia la família Deu. Abans era propietària la família Pedroses.

PAULO, J. (1989): Guia Topogràfica i toponímica del terme d'Esparreguera, pp.75.