Can Mayol
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer de Santa Elisabet, 17
    Emplaçament
    Al nucli antic de Granollers
    146

    Coordenades:

    41.6091
    2.28769
    440648
    4606622
    Número de fitxa
    08096 - 175
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Modernisme
    Segle
    XX
    Any
    c.1920
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. R-110. Protecció de tipus III: Conservació de façana amb reforma i/o ampliació condicionada.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    0768120DG4006E0001EI
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Edifici d'habitatges que presenta vagament una influència dels postulats modernistes. És una edificació entre mitgeres i en cantonada. Consta de planta baixa i dues plantes pis amb coberta de teula àrab a dues vessants, limitada per una treballada cornisa - acroteri ceràmica i un capcer de perfil sinuós revestit de ceràmica vidrada de color verd i barana de ferro dibuixada. Aquesta part del coronament és la que deixa entreveure una certa influència modernista, especialment la barana que dona al carrer de les Travesseres. Les façanes estan estucades, i la principal es composa simètricament amb buits de proporció vertical tancats mitjançant persianes de fusta de llibret mòbil. La portalada queda emfasitzada per una balconada amb barana de brèndoles de fosa que aplega dues balconeres. Una fina imposta de doble filet i ceràmica a nivell de forjat reforça l'horitzontalitat (CUSPINERA et alií, 2001).

    En època medieval el recinte murallat ocupava els carrers més cèntrics del nucli antic. El carrer de Santa Anna constituïa un dels eixos principals. El carrer de Santa Elisabet sortia d’aquest eix cap al portal del Corró, al nord, on enllaçava amb el carrer del corró, seguint el traçat del Camí Ral de Barcelona a Vic. Una part del carrer de Santa Elisabet quedava dintre del recinte mural, mentre que el carrer del Corró ja quedava fora. Al llarg del segle XVI aquest eix va constituir un dels principals pols de desenvolupament de Granollers amb la creació d’un raval al carrer el Corró. Tot i això, al primer terç del segle XIV ja s’havia desenvolupat la urbanització del primer tram del Corró en estreta vinculació amb la construcció de l’Hospital dels pobres de Granollers. Al llarg dels segles XVI i XVII es va continuar la urbanització en la zona al nord de l’hospital, en aquest cas amb protagonisme de la promoció privada (PANCORBO, 2006: 88).

    Al segle XIX i, sobretot, a partir del tombant de segle XX moltes edificacions tradicionals, també les que formaven part del nucli antic, van ser objecte d’un procés de reforma o substitució. És el cas de can Mayol, que entorn de 1920 fou transformada seguint més o menys la influència del corrent estètic del modernisme.

    CUSPINERA I FONT, Lluís et al. (2001) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Granollers. Document administratiu.

    GARCIA-PEY, Enric (1990) Recull onomàstic de Granollers: Motius, topònims, nomenclatura, Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, Núm. 3, Granollers, Ajuntament de Granollers.

    SESÉ, Jaume (1987b) El creixement industrial. Col. Coneguem Granollers, Núm. 2, Granollers: Ajuntament de Granollers.