Can Maspons
Bigues i Riells del Fai

El Rieral de Bigues, sota la urbanització de Can Maspons, al costat del Torrent de Can Ribes

Renaixement
    Bo
    Excepte l'arrebossat de les façanes, que s'està deteriorant, la resta de l'edifici es manté en un estat acceptable.
    Normes subsidiàries 1984
    IPA: 27/28398
    Anna Soteras i March

L'edifici actual està conformat per diverses construccions adossades. Destaca l'edifici central, de planta baixa i dos pisos, de tres cossos perpendiculars a façana i la coberta de teula a quatre aigües. L'accés es fa per un portal adovellat amb un arc de mig punt, i la resta d'obertures, emmarcades en pedra, tenen carreus rectangulars, sense ornamentació en les llindes planes.

En la porta d'accés s'hi pot llegir la data de 1682. En el segle XVII moltes grans masies van veure incrementat el seu poder en terres i beneficis, i va ser una època de reformes i ampliacions dels edificis familiars.
    Al costat sud de l'era hi ha un safareig, en vies de restauració, i a sobre la masia, al costat esquerre, la bassa, parcialment enrunada. També, prop del safareig, es conserva l'arcada del rec que hi portava l'aigua.

Andreu Maspons apareix en les llegendes del s. X, però la primera data documentada és en l'acta de consagració de l'església parroquial de Bigues, el 1156, on figura un Maspons. A partir de l'any 1364 es poden seguir les generacions a partir dels hereus, que al segle XVIII van aconseguir el títol de burgesos de Granollers.

COMAS, Carme (1985): Can Maspons. Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat. Inèdit.