Can Mas
Tona

    Osona
    c. Barcelona, 33
    595

    Coordenades:

    41.84904
    2.22806
    435919
    4633304
    Número de fitxa
    08283 - 27
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Barroc
    Popular
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL
    BPU. Pla especial de protecció del centre urbà de Tona. Antic camí ral i Plaça Major. Catàleg de Béns a Protegir. Número 02/33. Tipus B. Aprovació provisional, juny 2023.
    POUM. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. VI. Catàleg de béns a protegir. Ed-23. Can Mas-can Topo.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC 24372
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    6035421DG3363N
    Autoria de la fitxa
    Marta Maragall Moreno (TRÍADE Serveis Culturals)

    Edifici entre mitgeres, de planta baixa i dos pisos. La coberta és amb teula àrab i a dues vessants, amb carener paral·lel a façana. La barbacana és de colls de fusta irregulars i llates amb rajol ceràmic pintat de color blanc. 

    Es tracta d’una façana asimètrica, organitzada a partir de dos eixos, un a cada crugia. A la planta baixa, un portal possiblement d’entrada dels carruatges, amb llinda de pedra i inscripció amb data del 1763, moment de la construcció. Al costat, una porta amb dos esglaons que la sobrealcen respecte al nivell del carrer, d’accés per a vianants. Al primer pis, dues obertures amb brancal i llinda de pedra. I finalment, al segon pis hi destaca la galeria formada per dos arcs escarsers, amb una barana de fusta. 

    Coneguda també com cal Topo, és una casa de la família Padrós, avui deshabitada. 

    Edifici que respon a la tipologia de cases construïdes durant el segle XVIII a Tona, amb la característica galeria al segon pis. A la llinda del portal hi ha la data en què es va construir, l’any 1763. Més de cent anys després, hi va néixer el mossèn Genís Padrós Pladevall (1909-1992), sacerdot de la diòcesi de Vic.

    Aquesta casa, forma part del creixement de Tona al voltant del camí ral i prop de la Font Morta, a partir de mitjan segle XVI, amb persones provinents dels masos dispersos i vingudes d’altres indrets. Algunes d’aquestes cases, com can Mas, varen configurar trams del carrer Major, Barcelona i Nou. 

    LLEOPART, A. (2006) Retalls del passat per conèixer millor Tona. Ajuntament de Tona.

    ROVIRA, Anna. (2023) Pla Especial de Protecció del centre urbà de Tona – antic camí ral i plaça Major - Catàlegs de Béns a protegir. Ajuntament de Tona. Aprovació inicial.

    Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.