Can Manuel
Gisclareny

Pista de Bagà a Gisclareny poc abans d'arribar al coll d'Escriga
    Pista de Bagà a Gisclareny al PK.4,5 al costat d'una àrea de descans abans del coll d'Escriga

Cobert de vegetació i parcialment embeguda pel bosc
    Pere Cascante i Torrella

Emplaçament d'una antiga casa situada a sota les roques del coll d'Escriga i de la que tant sols es conserven unes escasses ruïnes al costat d'uns planells on hi ha un àrea de descans de la pista asfaltada que arriba a Gisclareny. Les ruïnes es situen molt a prop del bosc. Es distribueixen formant uns terrasses al damunt del terreny natural amb una orientació al nord-est i conservant encara restes d'alguns murs de carreus de pedra mal treballats i escairats, units amb argamassa de calç i col·locats en filades irregulars i units amb un morter de calç molt feble de color marró terrós. El conjunt es troba mig cobert de runa i vegetació i es fa molt difícil identificar-ne el nombre de construccions que hi hauria hagut tot i que pensem que hauria estat composta pel volum de la casa i el dels coberts i pallisses exemptes.

Tal i com hem dit resulta molt difícil identificar quantes construcccions hi hauria hagut en aquest emplaçament. Segons les restes encara visibles podem arribar a interpretar que hi hauria hagut la masia i els coberts i pallisses annexos. Segons sembla hauria estat composta per una estructura molt senzilla i típica de la zona mitjançant un edifici de un o dos cossos amb PB, P1 i golfes coberta amb teulada a dues vessants i amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a nord-est. Al costat hi hauria hagut el cobert i les pallisses d'una sola planta i sostingudes mitjançant pilars de pedra i maçoneria. Sembla datar de mitjans del segle XVIII.

Es fa dificultós establir els origens d'aquesta casa malgrat pensem que no són anteriors al segle XVIII. Ens apareix esmentada el 1863 amb el nom actual i propietat de Joan Pujol. Es trobava dins el terme de Sant Martí del Puig i hi tenia 4 persones més grans de 7 anys i no pagava res de contribució urbana. Aquesta masia no perdura el 1900 després del gran flux emigratori, interpretant que estava ja abandonada. El seu record ens ha quedat gravat en la toponímia del lloc on les corbes que hi ha abans d'arribar als planells on hi ha les escasses ruïnes a prop del Coll d'Escriga, es coneixen amb el nom de corbes de Cal Manuel. Desconeixem quant es va abandonar però possiblement la casa va tenir una curta durada degut a l'emplaçament on es troba, en una obaga molt humida i freda que fa que els hiverns siguin molt crus.

MARTIN E (2005). Una mirada sobre la història de Gisclareny. P. 55. AHG. Cadastre de 1776. ACA. Llibrets de compliment pasqual. Amillarament de 1863 extret de Martín, E; 2005. Annex 21 i 22.