Can Jepet de Subirana
Sant Mateu de Bages

Sant Mateu de Bages
    De St. Mateu camí de Fontanet, allà continuar camí sud 1 km. A cal Guinardé camí S-E uns 300 m.

Cobert adossat semi-derruït, entorn envaït per la vegetació.
    Catàleg de masies (núm. 240)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes emplaçada al costat mateix del Molí del Carner, en un indret humit i obac i que antigament tenia fama de tenir aigua abundant. Es tracta d'una construcció força regular, de planta rectangular i que consta de planta baixa més un pis i golfes, amb un cobert adossat al costat nord. La façana principal, encarada cap a l'est, té una composició força regular. El portal és amb llinda i brancals de pedra i, al costat esquerra, té una cambra oberta amb arcada i volta de pedra. A les plantes superiors les obertures (algunes en forma de balcó) són emmarcades amb llindes i brancals de pedra. Recentment s'ha afegit una terrassa sostinguda amb dos pilars de formigó que dóna a la planta sotacoberta. Els murs són de pedra i semi-arrebossats, amb diverses finestres de les mateixes característiques. Per la part posterior té una escala moderna que dóna accés directament a la planta sotacoberta. Pel costat nord, on hi ha el cobert adossat, l'estat de conservació és més precari. En aquesta part es conserven restes d'una premsa. Llevat de la terrassa davantera, la casa ha conservat força bé la tipologia i els volums originaris.

Inscripció a la llinda d'una finestra davantera: 1864

La casa més antiga del sector del Molí del Carner és precisament el molí, construït pels propietaris de cal Carné l'any 1777. Segons indica la inscripció de cal Jepet de Subirana, aquesta casa s'hauria construït el 1864. Totes les terres d'aquest sector pertanyien al mas de cal Carné, les propietats del qual arriben fins a la rasa de Fontanet. Sabem que en temps més recents la casa era propietat de la família Subirana; d'aquí el nom de cal Jepet de Subirana. Ja al segle XX, els Subirana tenien la popular botiga a Manresa coneguda com "l'Espardenya grossa".