Can Jan
Sant Vicenç de Castellet

    Bages
    Can Jan. Vallhonesta. 08295 SANT VICENÇ DE CASTELLET
    Emplaçament
    Camí a Sant Jaume de Vallhonesta, després del pont de l'autopista.

    Coordenades:

    41.68147
    1.87184
    406103
    4615026
    Número de fitxa
    08262-37
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 002200DG01F095
    Autoria de la fitxa
    María del Agua Cortés Elía

    Casa d'estructura clàssica amb planta, pis i golfes, teulada a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana que s'obre a migdia. Els murs són de pedra i la porta principal és allindada i situada al costat esquerre. Al pis hi ha dos balcons i a les golfes hi havia hagut un balcó suportat amb quatre pedres que surten de la façana i que possiblement s'utilitzaria per pujar el cereal per assecar. A la façana de darrera hi ha dues tines disposades en angle recte situades dins de dos estructures quadrades amb teulada a una vessant. Les tines són circulars i folrades amb cairons. A prop de la casa hi ha una sínia que pujava aigua d'un pou. També té dues barraques de vinya situades al seu terme.

    Té dues tines.

    La casa rep aquest nom perquè eren amos els de cal Jan de Sant Vicenç (casa al costat de la Guardia Civil). A l'Amillarament de 1865 (AMSVC) hi surt el mas però no s'esmenten parcers, possiblement perquè no tingués molta terra i ells mateixos podrien cultivar-la. Per tant aquest no seria un mas gaire important de Vallhonesta. La població del terme de Vallhonesta es va veure afectada per les epidèmies de pesta del segle XIV i els conflictes del XV, tot i que es va recuperar gràcies a l'economia agrícola basada fonamentalment en la vinya. Al 1375 a Vallhonesa hi havia 13 focs; la crisi de la baixa edat mitjana va reduir la població a 4 focs i no va ser fins a principis del segle XVIII que hi hagué una recuperació substancial amb 45 habitants censats l'any 1717. Actualment hi ha 22 masos. El cultiu de la vinya i la seva comercialització va provocar un important creixement amb ampliació de la superfície conreable i la roturació de nous camps en un territori de superfície difícil que va obligar a la construcció de murs de pedra seca presents a tot el territori, i que va permetre el desenvolupament d'una pagesia rabassaire al voltant dels grans masos de la zona

    SANZ, D. (2004-2). Sant Jaime de Vallhonesta: patrimoni històric i monumental. A Dovella primavera-estiu 2004. SUADES, J. (1987). "El poblament de Vallhonesta dels anys 1750-1775: venda de masos deshabitats, aposentos i la construcció d'un molí fariner". Dovella nº 22, Manresa, p. 15-18. SUADES, J; i altres. (1986). "Sant Vicenç de Castellet" dins Ferrer i Alòs, Llorenç (coordinador). Història del Bages, col·lecció Història de les Comarques de Catalunya. Manresa, Parcir Edicions, 1986.