Can Gurri
Alella

Carrer Gurri 8-16 i 20 - Rambla d'Àngel Guimerà, 16B

Regular
    El cos principal de la masia es troba en bon estat, fruit d'unes obres de rehabilitació. La resta d'annexos i la part posterior requereixen millores de manteniment i conservació. L'any 2007 es va produir l'esfondrament parcial del sostre del celler, construïda amb volta ceràmica.
    BCIL (Catàleg Patrimoni d'Alella - 2010)
    1439005 - 1439006 -1439007 - 1439016 - 1439029
    Jordi Montlló Bolart

Edifici de planta quadrangular que consta de plantes a diferents alçades pel desnivell del sòl i amb la coberta de teules àrabs a dues aigües i el carener paral·lel a la façana principal.
    Té portal adovellat. L'entrada al recinte es produeix pel carrer Gurri a través d'un barri amb porta de ferro amb l'any 1886 a la part superior. Un mur envolta el recinte que a la part nord disposa d'una extensa zona enjardinada.
    La masia es dreça segurament en terres del que havia estat el mas Janer, documentat des del segle XIII. Conserva un característic i imponent celler semi soterrat a la banda nord. La qualitat constructiva de les voltes de rajola gairebé planes li atorga un marcat caràcter i el converteix en un dels més emblemàtics del municipi. La finca s'estenia pràcticament entre Can Calderó i cal Marquès.

De les seves parcel·lacions en sorgiria el que a partir dels anys 20 del segle XX es coneixeria com a barri del Rost (de rost: terreny amb un pendent considerable), fins aleshores anomenat barri d'en Gurri.

RIBAS, Salvador (1997). "El Rost, records i reflexions"; dins Revista Alella, núm. 236, pàg. 47.
    VILAR, Berta (1997). "El barri del Rost"; dins Revista Alella, núm. 236, pàg.. 43 i 46.