Can Cortés; Can Sagrera
Alella

Camí de Martorelles, 10
    al nord del terme municipal d'Alella, proper a la riera Coma Fosca

XV-XVIII
    BCIL (Catàleg Patrimoni d'Alella - 2010)
    Jordi Montlló Bolart

Conjunt de grans dimensions situat a la part més elevada del camí de Martorelles sobre una plataforma sustentada per importants murs de contenció ben visibles des de llevant. Està format per l'edificació principal i diversos cossos annexos, un jardí sobre una plataforma
    rectangular al sud, i una zona esglaonada d'horta i fruiters a l'extrem nord amb una pineda a la part superior. Al recinte s'hi accedeix a través d'un barri al final del camí de Martorelles, que dóna lloc a un passeig flanquejat per cedres i limitat per importants murs de maçoneria que
    ens porta directament al pati o era davant la masia original. Sobre el passeig d'entrada, a la part sud de la finca hi ha el jardí de la masia, format per diferents masses de pins amb algun cedre i xiprer que formen un plataforma - mirador rectangular amb vistes sobre bona part del
    terme municipal d'Alella. L'edificació principal es desenvolupa al voltant d'una antiga masia que es conserva parcialment. Aquesta, de la qual només en queden dues crugies i una coberta a una sola vessant, està orientada a migdia. Cal destacar-ne la portalada adovellada d'arc de
    mig punt, els finestrals amb arcs conopials amb impostes decorades de les obertures de la planta pis i un rellotge de sol. Al seu costat, a ponent, s'aixecà un volum, també molt transformat, de planta gairebé quadrada i tres plantes d'alçada, amb coberta de teula a quatre aigües
    amb una torreta mirador en el punt central. Tanca el conjunt pel sud un pòrtic d'entrada amb tres arcades i terrat pla. Els tres volums configuren un pati obert a llevant com a mirador sobre les valls d'Alella. Darrera d'aquests elements, han anat apareixent amb el temps diversos volums sense cap interès arquitectònic d'entre els quals cal destacar una petita església amb una torre campanar quadrada que esdevé una fita visual important de tot el conjunt. Finalment, tot travessant un mur arquejat, arribem al sector més septentrional de la finca on hi trobem unes interessants feixes d'horta i fruiters, esglaonades cap a llevant i separades per murs de contenció de pedra. A la part més elevada hi trobem una bassa amb un petit templet cobert a una cúpula semiesfèrica i, més amunt, una pineda amb un perfil molt característic.
    .

A l'interior hi ha un hipogeu, actualment en desús, però que, segons informació facilitada per la Sra. Conxita Boter, havia servit per fer-hi cava

Aquesta casa era coneguda com a Can Sagrera i ja existia abans del segle XV. El 1470 n'era propietari Vicenç Sagrera. El 1663 Madrona Mallol la vengué a Jacint Cortès. El seu fill Francesc la passà en heretat el 1718 a Isabel Fàbregas, vídua de Jacint Cortès. El 1777 era propietat de Josep Fàbregas, passant després a mans del senyor Estrada i posteriorment a Ricard Baciana.

BONET i GARÍ, Lluís (1983). "Les masies del Maresme". CEC, Ed. Montblanc. Barcelona.