Can Comes
Lliçà d'Amunt
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Pla d’Ordenació Urbanística de Lliçà d’Amunt. 2014. Fitxa A-17.
Descripció
Masia tradicional, de planta rectangular, de planta baixa, pis i golfes.
A la façana principal, al centre de la planta baixa, hi ha el portal d'entrada de pedra dovellat. Al costat dret hi ha un pedrís amb escales per pujar i muntar el cavall. A cada banda del portal hi ha una finestra, emmarcada amb carreus amb llinda recta. La finestra de la dreta, a més, conté una creu gravada a la llinda.
Al primer pis hi ha tres finestres, totes elles d'estil gòtic, amb arc conopial lobulat i decorat a les impostes amb motius florals.
A les golfes hi ha, al centre, una galeria de tres obertures emmarcades amb maó i arc carpanell. A cada costat hi ha una petita finestra emmarcada amb carreus de pedra.
El parament dels murs és de carreus de pedra i en part la façana està arrebossada.
El ràfec és senzill i la teulada és a dos vessants.
A la part posterior de la masia hi ha un element arquitectònic primerenc: una masia amb torre, segurament construïda entre els segles XII i XIII. La torre és de planta quadrada, amb paredat de pedra, amb petites espitlleres als murs, amb quatre finestrals (un a cada costat) i amb teulada a quatre vessants, amb teula àrab.
A cada costat de la torre s'hi van adossar dos cossos amb el carener paral·lel a la façana. El cos de l'esquerra conté una finestra amb la llinda recta amb la inscripció de l'any "1608", amb l'ampit motllurat i decorat amb una filera de daus i amb teulada a un vessant; i el cos de la dreta és amb teulada a dues aigües.
Can Comes està envoltat per un barri, situat al costat de migdia. Anteriorment, tancava a ponent. Hi ha una galeria d'arcades oberta a l'era de la masia per un costat i, per l'altre, una antiga cort amb finestres d'espitllera.
Història
La masia de Can Comes està documentada l'any 1200 quan Arnau Bachs Comes, juntament amb altres prohoms de Lliçà d'Amunt, van fundar un benefici perpetu a l'església parroquial de Sant Julià. Uns anys més tard, el 1253, Simó de Llor vengué el mas Ubach i el molí a Guillem Comes. Arran de la mort sense descendència de Francesc Comes, el 1433, el batlle de la baronia de Montbui vengué l'heretat a Pere Sabater, pagès, de Santa Eulàlia de Ronçana. Margarida Sabater, pubilla, va contraure matrimoni amb Joan Taxeu, que va prendre el cognom de Comes a partir d'aquell moment.
Durant el segle XVI, la família Comes va créixer econòmica i socialment a partir, entre altres, d'una política matrimonial efectiva. Per exemple, Antic Comes es va casar amb Margarida Ros, pubilla del mas Ros. Temps endavant, Maria Comes Sors, filla de Joan Comes Ros i d'Elena Sors, va emmaridar amb Rafael Casanova Solà, conseller, batlle i sots-veguer de Moià. Va ser la mare de Rafael Casanova Comes, conseller en cap de Barcelona el 1714. Els Comes han estat propietaris de can Comes, el molí d'en Comes i can Ros.
Bibliografia
Ajuntament de Lliçà d’Amunt. Pla d’Ordenació Urbanística de Lliçà d’Amunt. 2014.
Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
CANTARELL AIXENDRI, Cinta; CIURANS VINYETA, Xavier (2002). “La Torre del Pla, Can Xicota, Can Comes” a DANTÍ, Jaume. Les arrels dels nostre poble. Itineraris pel patrimoni de Lliçà d’Amunt. Ajuntament de Lliçà d’Amunt.
GARCIA-PEY, Enric (2010). Recull Onomàstic de Lliçà d’Amunt. Els noms de casa, de lloc i de persona. Ajuntament de Lliçà d’Amunt i Grup L’Abans, p. 67.