Can Carreras

c/ Illa de Cuba, 39-41

Eclecticisme
    Jaume Suñé i Juncosa
    Bo
    L'edifici ha estat restaurat en els darrers anys seguint les prescripcions establertes per la normativa del Pla Especial. Resta únicament modificar l'obertura esquerra de la planta baixa i es manté la possibilitat d'afegir una segona planta, enretirada tres metres de la façana principal.
    Pla Especial, 124. 2006
    IPA-11963
    Ref. cad.: 62204DF0606S
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici construït entre mitgeres, que presenta un alçat de dos nivells (pb + 1p) i que està conformat per dos habitatges unifamiliars. Les cases mostren una disposició simètrica respecte d'un eix central. En la planta baixa d'identifiquen dues obertures que corresponen a dues portes grans, situades en els laterals exteriors, de les quals la de la banda esquerra ha estat modificada. Es localitzen també dues portes centrals, de menor tamany, que permeten accedir a l'interior dels edificis i en les que s'identifica, en relleu, la data de 1901.
    Sobre aquestes portes, i a l'alçada del primer pis, se situen dues finestres rectangulars, dotades d'un únic ampit sobresortint que se sustenta sobre una cartel·la central; en els seus extrems s'identifiquen dos petits plafons ceràmics amb motius florals, la funció dels quals és únicament decorativa, a l'igual que el floró que se situa entre les llindes d'ambdues finestres.
    Sobre les portes laterals de la planta baixa s'identifiquen balcons que consten d'una volada conformada per llosanes de pedra de perfil motllurat, que descansen sobre dues grans cartel·les en forma de volutes decorades per fulles d'acant; les baranes de ferro són de fundició. La part superior de les obertures apareix definida per una franja llisa que sobresurt del plom del mur, a mode de guardapols. En el centre de la llinda és visible un motiu floral emmarcat geomètricament.
    Pel que fa al coronament superior de la façana, aquest consta d'una cornisa motllurada i suportada per una sèrie de motius semicirculars que reprodueixen la forma d'un timó. Sobre aquesta cornisa se situen els orificis de ventilació de la solera, que s'alternen amb parelles de permòdols; aquests darrers sustenten el cornisament final, situat just per sota de la barana d'obra calada del terrat.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV Forma part del Conjunt 21, que inclou diversos edificis situats en una de les illes de l'eixample vuitcentista de la vila de Sitges. Els immobles que la integren situen les seves façanes principals en els costats llargs de l'illa (c/ Illa de Cuba), mentre que els jardins afronten al c/ Sant Gaudenci. A nivell arquitectònic l'element més destacat és la casa de Bonaventura Blay. El projecte original es conserva a l'Arxiu Municipal de Sitges. L'edifici també és conegut com Cases Francesc Carreras Robert.

Segons la documentació que es conserva en els fons de l'Arxiu Municipal de Sitges, el 20 de març de 1901 Francesc Carreras Robert va sol·licitar permís al consistori per a construir una casa en un terreny que posseïa al c/ Illa de Cuba de la vila. La llicència d'obra va ser concedida el dia 22 del mateix mes i any, i el projecte adjunt estava signat pel mestre d'obres Jaume Suñé (Arxiu Municipal de Sitges. Sèrie Obres i urbanisme. Caixa 1896-1902).
    L'autor de l'edifici, Jaume Suñé i Juncosa és considerat un dels màxims exponents de l'eclecticisme sitgetà. És autor de moltes obres d'arquitectura de la vila, especialment en el seu eixample, on treballarà intensament a partir de 1868. El seu projecte de l'eixample sitgetà data de l'any 1880 i altres obres d'urbanisme en què va participar són la modificació de la plaça d'Espanya i la reforma de l'entorn del santuari del Vinyet. Entre els edificis que va realitzar a Sitges destaquen la casa Sans i Bori, la casa Ferret i les cases Catasús i Planes. Fora de la vila també va treballar a Gràcia i a Sant Gervasi.

Arxiu Municipal de Sitges. Sèrie Obres i urbanisme. Caixa 1896-1902
    COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
    MILES (1980) "L'obra sitgetana de Jaume Suñé i Juncosa". Butlletí del Grup d'Estudis Sitgetans. Sitges.
    MONTE, M.A. (1986) Inventari del Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11963
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)