Can Canel·la Sant Quirze Safaja

Puiggiró. Sud de Bertí
Camí de Bertí, el primer a la dreta, el següent a la dreta fins a Cal Mestret.

XVII- XIX
Enderrocat
Núria Cabañas

Can Canel·la és un antic mas pràcticament enderrocat situat al sud de Bertí, a la zona boscosa de davant de Cal Mestret. Actualment conserva part de dos murs que formen part d'una habitació de planta quadrada on hi hauria ubicada de la zona de la cuina. El parament dels murs és de pedra de filades irregulars lligades amb argamassa.

A la zona de l'antiga parròquia de Bertí, entre els segles XVII i XVIII consta l'edificació alguns masos. Segons el llibre del Compliment pasqual de l'any 1882 apareix el mas de Cal Canel·la. Un dels descendents s'establí en una casa d'Aiguafreda, Cal Ferrer Nou, que amb el temps va passar anomenar-se també Cal Canel·la.

PLADEVALL, A. (2018): Sant Quirze Safaja. Un poble de frontera. Editat per Ajuntament de Sant Quirze Safaja. GARCIA-PEY, E. (2007): Recull onomàstic de Sant Quirze Safaja. Institut cartogràfic de Catalunya. Barcelona.