Can Bruguera
Teià
Ubicació
Carrer Sebastià Dalmau
Coordenades:
Classificació
En el cas d'efectuar-se obres o reformes, tant a l'interior com a l'entorn immediat, caldrà intervenció o control arqueològic, a determinar mitjançant l'informe corresponent del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Nivell B
(Art. 71 del Text refós de la Llei d'Urbanisme DL 1/2010)
Descripció
Edifici caracteritzat per la seva horitzontalitat i la seva coberta a dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal. La construcció està formada per una planta baixa i un pis.
Tots els elements de pedra picada, com els carreus dels angles o dels brancals de les finestres, demostren un estil propi del segle XVII-XVIII.
Hi ha edifici i masia.
Història
Aquesta casa conserva documentació del segle XV. Aquesta casa conserva documentació del segle XV. El 1570 en Jaume Bruguera casat amb Esperança Balada, prestava vassallatge als Roudors. El 1636 en Pau Bruguera, obtenia perdó reial de Felip IV. Un altre personatge destacat d'aquesta casa va ser en Jaume Torrents i Mates que es va casar, a principis del segle XIX, amb Teresa Bruguera, pubilla de Can Bruguera i que va esdevenir un dels personatges més curiosos de Teià, ja que va viure prop d'una centúria i va prendre part activa i destacada en la guerra del Francès (1808-1814). Avui amb el mur perimetral de la Riera enllestit, al frontal. Hi viu l'hereu Josep Maria Torrents.
Bibliografia
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/FitxaGeneral?index=21&consulta=MSUxK3RlacOgJTIrLTEl&codi=9101
https://ca.wikipedia.org/wiki/Can_Bruguera_(Tei%C3%A0)
Bonet i Garí, Lluís (1983), Les masies del Maresme: estudi de les masies, elements defensius, ermites i molins.
Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Ajuntament de Teià. 8 d'octubre de 2015.