Can Bruguera
Sant Pere de Ribes

Pla de les Torres

XVI-XX
    BCIL. PGOU 1982 (Llei 9/93 PCC)
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Masia situada al pla de les Torres, a ponent de l'Urbanització de Santa Bàrbara. És un edifici aïllat de planta rectangular i quatre crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. S'hi accedeix per un portal d'arc de mig punt adovellat, amb la clau inscrita amb l'any "1510" que es troba descentrat en el frontis. Al seu voltant hi ha diverses obertures, algunes de les quals són d'arc pla arrebossat i d'altres de pedra carejada. En un extrem del primer pis hi ha pintat un rellotge de sol quadrangular on hi ha escrit "Passa però no s'immuta". A la façana lateral i posterior les obertures són d'arc pla arrebossat i es troben disposades de forma aleatòria. També s'observa a la façana lateral una obertura tapiada d'arc de mig punt de pedra. La façana posterior presenta un cos adossat d'un sol nivell d'alçat i la coberta habilitada com a terrassa transitable. El revestiment dels murs ha estat repicat, pel que en la seva major part l'acabat és la pedra vista. Davant de la façana de migdia hi ha una torre de defensa de planta rectangular, que es comunica amb la masia a través d'un cos afegit. Al llarg de la façana de ponent hi ha adossat un cos de planta baixa i pis i coberta plana. S'hi accedeix per un portal d'arc escarser arrebossat, cobert amb una terrassa a nivell del primer pis que és suportada per un altre arc escarser. Al seu costat hi ha una escala exterior adossada en perpendicular a la façana, que permet accedir directament al pis. L'element distintiu d'aquest cos són els merlets esglaonats amb què es troba rematat. L'acabat exterior d'aquest volum és arrebossat i pintat de color cru. Segons un testimoni gràfic, a l'interior del celler s'hi conserven diversos arcs de diafragma apuntats, que per les característiques constructives hem de situar dins el període medieval. A uns quants metres al nord hi ha un petit cobert i l'era, al costat del qual hi creix un pi que esdevé una fita visual de la població.

Al cadastre de l'any hi figura la casa de Joan Bruguera, habitada per Jaume Puig, mentre que al de l'any 1764 pertany ja a Francisco Bruguera. Més endavant, tal com consta en el llibre d'Apeo de l'any 1847, la masia de pertanyia a Melchor Bruguera. Es tractava d'una propietat agrícola important, de la qual formava part del Mas d'en Bosc, almenys des del segle XVIII. La família Bruguera va mantenir la propietat del mas fins que, en el context dels fets de l'any 1934 Baltasar Bruguera va morir assassinat. Vers els anys quaranta del mateix segle, la família Mestres-Segarra la va comprar, i n'ha mantingut la propietat fins als nostres dies.