Can Benet
Santa Eulàlia de Ronçana

Camí de la Serra
    Des del camí de la Serra, poc després del trencall del camí de Can Tabaquet

En el moment de fer l'inventari es trobava en procés de restauració.
    Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

Can Benet és una masia de dues crugies construïda al segle XIX i que va ampliar-se amb sengles crugies laterals a principi del segle XX. Actualment es troba en procés de restauració i s'ha aixecat un volum posterior on hi havia l'antic cobert.

És un edifici de planta rectangular que s'estructura en quatre crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El portal d'arc escarser arrebossat i les finestres d'arc pla arrebossat han estat substituïts en la darrera reforma per un portal d'arc de mig punt i finestres d'arc pla, que imiten la pedra carejada. A cada costat del portal s'hi conserven dues petites obertures d'arc pla de pedra tosca. Les golfes presenten tres petits pòrtics d'arc de mig punt ceràmic. Davant de la façana lateral de migdia, on s'hi ha obert una galeria amb pòrtics d'arc de mig punt ceràmic, hi ha l'antic pou de la casa, cobert amb volta esfèrica de maó. El volum posterior, de mateixa alçada que el principal, s'obre amb grans finestrals d'arc escarser ceràmic de factura moderna. El tractament dels murs és arrebossat amb pòrtland, llevat de la part del sòcol i els angles cantoners que estan repicats ensenyant la pedra vista.

La masia rep el nom d'un tal Benet Ciurans, que és probable que fes construir la casa durant la primera meitat del segle XIX. En no tenir descendència l'hereu, la casa passà a la seva filla Rosa, qui es casà amb un tal Girbau. En l'actualitat, els seus descendents en mantenen la propietat.