Can Bas-1/La Plana
Subirats

Camp de conreu de vinya, tot just davant de l'entrada a la masia Can Bas de Lavern

IV-I aC
    Regular
    El jaciment es troba completament colgat sota un camp de conreu; les feines agrícoles poden haver provocat remocions en l'estratigrafia arqueològica.
    Si, CC.AA., n. 22
    Josep Anton Pérez

Aquest jaciment es troba en un camp de conreu de vinya, tot just davant de l'entrada a la masia Can Bas de Lavern. Actualment tan sols es poden trobar alguns fragments de ceràmica ibèrica a torn i en superfície, però és possible que hi hagi estructures soterrades.

El descobriment d'aquest jaciment data del 15 de març de 1951, quan Pere Giró i Romeu (llavors Director de la Secció d'Arqueologia del Museu de Vilafranca) va localitzar en superfície uns fragments de ceràmica comuna ibèrica a torn a la vinya de davant la masia. Giró va descriure aquests fragments com a pertanyents a "(...) ánforas ibéricas sin cuello y asas cortas, oenochoe, kalathos pintado y lisa. Debe de haber algun silo." (GIRÓ ROMEU, 1950-1953). En vista d'aquesta hipòtesi, Giró va demanar al propietari de Can Bas, Sr. Olivella, que mantingués al corrent al Museu de l'aparició de qualsevol resta arqueològica.
    Quatre anys més tard, juny de 1955, el Sr. Olivella notificà l'aparició de gran quantitat de fragments de ceràmica. Pere Giró va efectuar un reconeixement del terreny, localitzant al menys tres sitges destruïdes per maquinària agrícola, podent excavar tan sols una part d'una d'elles. Així és com es va poder documentar el següent conjunt ceràmic:
    - Ceràmica a mà ibèrica, només alguns fragments informes, un d'ells amb decoració de cordó.
    - Ceràmica ibèrica comuna a torn: fragments d'àmfores, de vasos globulars, de contenidors globulars de vora arrodonida i broc a la part inferior, de petits vasos de pasta gris...
    - Ceràmica de vernís negre de producció local (imitació de campaniana, base de peu anul·lar amb decoració de 4 palmetes estampillades asimètriques i una base de ceràmica Campaniana A.
    Pocs dies després (25 de juny de 1955) es trobà una quarta sitja, al sector més proper al camí que mena a la capella de Sant Joan de Salerm, de la qual es recuperà el següent lot de materials:
    - Fragments de dolium.
    - Un morter
    - Totxo molt gruixut de possible factura romana.
    - Ceràmica ibèrica comú a torn: fragments d'àmfores, de kalathos amb decoració pintada roja, i de part d'una vora d'un oenochoe.
    - Ceràmica a mà.
    - Ceràmica vidrada moderna o medieval (no descrita)

CONDE BERDÓS, Maria Josep (1987): "Estudi sobre un recipient ibèric: vasos amb broc inferior". Fonaments. Prehistòria i Món Antic als Països Catalans. Barcelona. Ed. Curial, n. 6, pp. 27-60.
    ESTRADA, J. (1969): "Vias y poblamiento romanos en el territorio del Área Metropolitana de Barcelona." Barcelona, Comisión de Urbanismo B65, p. 67.
    GIRÓ ROMEU, Pere (1950-1953). "Quaderns de camp", vol. 3. Inèdit).
    GIRÓ ROMEU, Pere (1959): "Avance sobre la probable aplicación de un Vaso Inédito íbero-romano." V Congreso Arqueológico Nacional. Zaragoza, pp. 196-205.
    GIRÓ ROMEU, Pere (1960): "Museo Arqueológico de Villafranca del Panadés (Barcelona)". Memoria de los Museos Arqueológicos. Madrid, vol. XVI-XVII, fig.134.
    LLORACH SANTÍS, Salvador (1983): "El Penedès durant el període romànic." Sant Sadurní d'Anoia, p. 64.
    LLORACH SANTÍS, Salvador (1988): "Subirats. Visió general d'un municipi de l'Alt Penedès". Subirats, Ajuntament de Subirats, p. 96.
    RIBÉ, G.; CEBRIÀ, A. i SENABRE, M.R. (1990): "Carta Arqueològica de l'Alt Penedès." Vilafranca del Penedès.