Can Baratau
Tiana

Carrer Lola Anglada, 10

BPU, Protecció C (núm CPAA 3) 17/07/2002
    Diputació de Barcelona
    Àlvar Sáez Puig

Actual Biblioteca municipal. Edifici civil; es tracta d'una masia de tipus basilical amb cos central elevat -fou emprat com a graner-, que ocupa, en profunditat, la meitat de la construcció. L'alçat conta amb una planta baixa i un pis cobert per una teulada amb dos vessants. A l'angle esquerra de la façana hi ha una petita capelleta o nínxol. Envoltant la masia hi ha uns jardins públics.
    És destacable la porta adovellada amb arc de mig punt. El voladís de la teulada està realitzat amb teules col·locades perpendicularment.
    A l'interior, encara conserva tots els sostres embigats amb fusta, les arcades originals i un interessant celler.

Aquesta masia havia anat quedant tancada, juntament amb les seves dependències, al centre de la vila que progressivament s'anà estenent. Quedà separada del carrer per un mur i una tanca. A la planta baixa hi ha una sala polivalent (per fer conferències, trobades, exposicions, etc.) i la biblioteca infantil i preinfantil. Al primer pis, la biblioteca d'adults, la videoteca i l'audiovisual. A les golfes, les instal·lacions i Direcció. Altres noms que rep: Can Brafau o Can Fricaseya.

Fa pocs anys, el propietari va intentar enderrocar la masia per construir-hi nous edificis, però l'Ajuntament ho va impedir. Els terrenys que envoltaven l'edifici van ser venuts per construir-hi una petita urbanització de cases unifamiliars de dues plantes, amb la qual cosa s'enderrocà el mur que separava el recinte de la propietat i es construí al davant un jardí públic. Des de l'any 1998 es biblioteca.

El divendres 19 de juny del 1998 es va inaugurar la Biblioteca Can Baratau amb assistència del President de la Diputació, del president de l'Àrea de Cultura, dels alcaldes de Tiana i Montgat, de les autoritats locals i de nombrós públic. Va haver-hi discursos, visita als locals, aperitiu als jardins i actuació dels Gegants.
    La biblioteca es va inaugurar amb un fons de més de 10.000 volums: 9.000 llibres i 1.000 audiovisuals (vídeos, cassets i CD).
    La història d'aquesta Biblioteca va durar 23 anys. A començaments de l'any 1975 va entrar a l'Ajuntament una instància amb més de 300 signatures demanant una biblioteca a Tiana. Al ple del 28 de maig el regidor Costas comunicava que ja es portaven a terme gestions per a la seva posada en marxa.
    Sembla que anteriorment, als anys 50, ja s'havia escollit al carrer Mediterrània un local per fer-hi una biblioteca, però mentre no es posava en marxa va ser ocupat provisionalment per la Societat Coral Tianenca, que s'hi va estar més de 30 anys, fins al febrer del 1991.
    Essent alcalde J.M. Galceran, l'Ajuntament compra la masia de Can Fàbregas de Baix, a la plaça de la Vila, i hi posa un cartell que diu "Edificio adquirido por el Ayuntamiento para la instalación de la Biblioteca Pública". Té 130m2 entre planta i pis, i la Diputació, amb la que es va contactar, n'exigia un mínim de 200. Impossible fer-hi la biblioteca.
    A la recerca de solucions, el 8 d'octubre del 1987 l'Ajuntament acordava comprar Can Baratau, una masia deshabitada al centre del poble, per 12 milions de pessetes. Entre planta baixa, pis i golfes té més de 700 m2. I el febrer del 1991 es presentava un projecte de reconversió de Can Baratau com a Biblioteca-Centre Cultural, que pujava 42 milions de pessetes.
    Mentrestant, les normes per entrar a formar part de la xarxa de biblioteques populars de la Diputació, van canviar: calia disposar de 400 m2 diàfanes (sense parets) i que l'edifici es dediqués únicament a biblioteca. Això representava modificar substancialment la masia i disparava el pressupost.
    Fins als 62,4 milions , dels que 20 els subvencionava la Diputació, i la resta els havia de posar l'Ajuntament, amb un crèdit i amb la venda de terrenys municipals.
    El setembre del 1995 s'iniciaven les obres de rehabilitació que duraren més de dos anys. I el 19 de juny de 1998, 23 anys després d'aquelles 300 signatures, es va fer realitat la construcció de la Biblioteca.

http://www.tiana.cat/coneix-tiana/turisme/itineraris-saludables/la-bibl… Bonet i Garí, Lluís (1983. Les masies del Maresme, Centre Excursionista de Catalunya, Barcelona. Ajuntament de Tiana (2002). Catàleg del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Tiana. Vol. 1. Tiana. Rodrigo, Xavier (1981). Les cases pairals de Tiana. Patronat Municipal de Cultura. Tiana.