Campana petita de Sant Martí
Sant Martí d'Albars

Campanar de l'església parroquial de Sant Martí d'Albars

Presenta vorell escrostonat i brutícia d'excrements de colom
    Bisbat de Vic. c/ Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Marta Homs i Jordi Compte

La campana Petita es troba situada al campanar de l'església parroquial de Sant Martí d'Albars. Es tracta d'una campana de bronze subjectada per dues nanses a un jou de fusta. Té batall de ferro i martell, en ús. La decoració està formada per una faixa a la part superior de la campana amb una inscripció formada per lletres emmarcades en requadres: "S MARIA ET S MARTINE ORATE PRO NOBIS ANO 1700". La franja llisa inferior a la inscripció conté tres requadres amb imatges poc definides: una imatge presenta la verge amb el nen, una altra imatge presenta una figura humana molt borrosa i desgastada, i la última presenta Crist en Pietat envoltat dels instruments de la Passió. A la part central hi ha una faixa amb decoració vegetal que volta la campana, i la part inferior es troba decorada per agrupacions de tres i dues fines motllures. A la part posterior hi ha una creu que ocupa pràcticament tota l'alçada de la campana, decorada amb motius vegetals iguals a la franja central. Presenta una peanya inferior de quatre graons formats per daus amb motius florals que s'alteren amb espais buits.

Les campanes van ser tocades manualment fins fa uns quinze anys, quan es van automatitzar.

VILARÓ, E., Inventari de bens artístics del bisbat de Vic,1998.Núm. BDV 1157