Campana gran de Sant Andreu d'Oristà
Oristà

Església de Sant Andreu d'Oristà. Plaça de l'església. Nucli urbà d'Oristà. Oristà
    Campanar de Sant Andreu d'Oristà

Barroc
    Bisbat de Vic. c. Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Jordi Compte i Marta Homs

La campana gran es troba situada al costat oest de la torre del campanar de Sant Andreu d'Oristà. Es tracta d'una campana de 101 x 101 x 101 centímetres de bronze amb batall de ferro i sis nanses disposades en estrella. El jou, amb la data gravada de 1828, és de fusta sustentat a bigues també de fusta refoses a la paret. El contrapès és de pedra i està subjectat per tirants de ferro. Es troben inscripcions a l'espatlla, en el terç i al mig peu. Al centre s'hi troben relleus de la verge del Roser -amb inscripció -, Sant Miquel Arcàngel, un bisbe amb bàcul i mitra, una creu gran, amb base triglonada, un papa amb tiara -Sant Pere ? -i Sant Andreu. Les inscripcions de l'espatlla diuen: "CHRISTUS VINCIT CHRISTUS REGNAT CHRISTUS INPERAT CHRISTUS ABOMNI MALO NOS DEFENDAT". Aquesta inscripció es troba emmarcada amb un relleu vegetal quadrat que marca l'inici. "LAUDATE DEUM IN CIMBALIS BENE SONANTIBUS", emmarcada amb una faixa de relleu que acaba en volta. Al mig: "SANTA MARIA ORA PRO NOBIS", acompanya al relleu de la Verge del Roser. Mig peu: "1716" acompanya la creu gran "COROMINA" en escut oval on hi ha altres inscripcions il·legibles

L'alçada amb el jou i el contrapès és de 206 centímetres.

FONT, Dani (1995). Inventari de bens artístics del bisbat de Vic (inèdit). BDV. 683.01.