Camins històrics
Òdena

  Anoia
  Òdena
  Emplaçament
  Arreu del terme municipal

  Coordenades:

  41.60651
  1.642
  386842
  4606980
  Número de fitxa
  08143 - 621
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Popular
  Contemporani
  Medieval
  Paleolític
  Romà
  Segle
  I-XXI
  Estat de conservació
  Regular
  La major part d'aquests camins s'han convertit en carreteres. D'altres es troben en molt mal estat per la manca d'ús i manteniment.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament d'Òdena. Plaça Major, 2
  Autoria de la fitxa
  Josep-Vicenç Mestre i Casanova

  Els camins històrics d'Òdena s'articulen a l'entorn de dos eixos fonamentals: l'antic camí ral que comunicava Barcelona i Lleida (de ponent a llevant) i el camí que comunicava les terres de Tarragona amb l'interior de Catalunya (de sud a nord). La resta de camins comuniquen i enllacen nuclis entre aquestes dues vies principals.
  El camí que comunicava les terres de Tarragona amb Manresa a l'interior creuava Igualada i arribava a Òdena, des d'on continuava per Viladés (amb una petita variant per can Brunet) i sortia del terme en direcció a Manresa. Va ser una via de comunicació fonamental des de l'antiguitat, que va fomentar l'aparició i desenvolupament de la ciutat d'Igualada, la bona comunicació del castell d'Òdena amb la costa i l'aparició per exemple de centres artesanals a peu de camí com la terrisseria tardo-romana de Viladés, així com petits nuclis poblacionals com les casetes de can Brunet o Ripoll. En l'actualitat una part important d'aquest camí s'ha convertit en carretera C-37 que ha variat en alguns trams el seu trajecte primitiu, fet que ha permès que el camí antic es mantingui en molts trams.

  El camí ral de Barcelona a Lleida creuava el terme municipal pel sud. Malauradament després de l'expropiació de part del terme municipal d'Òdena efectuada l'any 1925 per la Dictadura del Primo de Ribera l'any 1925 en favor d'Igualada, la major part d'aquesta antiga via de comunicació va estar integrada dins d'Igualada.

  Des del camí ral sorgien diverses vies secundàries, una primera que anava fins ca n'Aguilera de la Costa, el Raval d'Aguilera i Òdena, amb una variant vers Maians. Un segon que comunicava Igualada amb l'Espelt i continuava vers Rubió. Un altre que comunicava Igualada amb can Sabater.

  També es localitzen d'altres de transversals com el de Can Brunet, passat per can Sabater fins les Casetes d'en Mussons i d'aquí fins l'Espelt i vers Jorba. En relació a la comunicació est-oest la presència d'obstacles físics com la riera d'Òdena han dificultat des d'antic la comunicació de dos nuclis importants com són Òdena amb l'Espelt.

  També hi havia diverses vies pecuàries, entre les que cal destacar la que venia de Maçana fins les Casetes d'en Mussons i l'Espelt, camí que s'utilitzava també per anar amb animals a bast i comunicar els diversos masos de la zona i el mateix camí d'Igualada a Manresa que era simultàniament una antiga carrerada