Camí ramader (Vallès-Alpens)
Sant Bartomeu del Grau

  Osona
  creua el terme de sud a nord
  Emplaçament
  creua el terme de sud a nord, a l'oest del nucli urbà

  Coordenades:

  41.98025
  2.17759
  431869
  4647910
  Número de fitxa
  08199-129
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Estat de conservació
  Bo
  S'hauria de procurar que els camins fossin transitables, desbrossant els marges quan sigui necessari i recuperant el ferm quan les pluges el facin malbé.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Josep Pujades i Cavalleria

  Podria ésser el principal camí ramader del terme i, de fet, és l'únic que encara enregistra algun moviment transhumant, al menys fins a dates relativament recents. Procedent del Vallès, probablement per més d'una via, aquesta ruta travessa el Moianès, passant prop de Moià en direcció a Puig Rodó i Fontfreda, per la carena entre les rieres d'Oló i Muntanyola que, en aquesta zona, representen la partió d'aigües entre el Llobregat i el Ter. Des de Fontfreda, punt d'entrada al Lluçanès, el camí segueix direcció a Alboquers, el Puig Permanyer (d'on surt el camí ramader Cadí-Montseny cap a Olost), Sant Bartomeu del Grau (on s'incorpora el camí ramader Cadí-Montseny procedent de la Plana de Vic), els Hostalets de Sobremunt, l'Hostal del Vilar, el Collet de Sant Agustí, l'Alou i Torras d'Alpens, on s'incorpora al camí que va en direcció a Castellar de n'Hug (TORRES, SALVANS, COROMINAS, 2000).

  L'estudi de l'activitat transhumant i de la recuperació dels vells camins ramaders es duu a terme a través del "Grup de treball de transhumància del Solc", com a una més de les múltiples activitats de dinamització cultural de la comarca del Lluçanès que desenvolupa el col·lectiu "Solc". El mapa que presentem és tret del Grup de Treball de Transhumància del Solc (TORRES, SALVANS, COROMINAS, 2000:31). En vermell hi hem volgut reflectir el tram de la ruta que passaria per Sant Bartomeu del Grau. És obvi que haurà de ser aquest grup de treball el que acabi realitzant la cartografia definitiva.

  TORRES, Jordi; SALVANS, Josep; COROMINAS, Josep (2000). Els Camins Ramaders del Lluçanès. Solc. Àmbit de recerca i documentació del Lluçanès. Col·lecció "La ramada encantada", vol. 0. Lluçà.