Camí Ral
Castellolí

Part meridional del terme municipal

Generalitat de Catalunya
    Virgínia Cepero González

Es tracta del nou camí ral d'Aragó, format al segle XVIII, en variar la ruta de l'antic camí ral, que passava per Piera, deixant el congost de Capellades per passar pel coll del Bruc.
    Va ser en aquesta època, quan el poble es va anar agrupant a redós del camí, al voltant dels hostals, formant l'allargassat nucli urbà actual.

L'antic camí ral d'Aragó, que comunicava des de l'Edat Mitjana Barcelona amb Lleida i Saragossa, passava lluny del terme.
    A finals del segle XVIII, en variar la seva ruta i fer-lo passar per Castellolí, es va transformar l'antic camí de carro en una carretera molt transitada per traginers i viatgers.
    A principis del segle XIX es van crear, a la vora del nou camí ral, hostals i comerços que oferien serveis i productes als viatgers. D'aquesta forma, seguint el camí, es va anar formant el nucli urbà de Castellolí.

CASTELLAR-GASSOL, J. (1989) Castellolí, Mil anys d'història. Castellolí: Amics de Castellolí, Ajuntament, p. 83-84.