Camí Ral
La Llacuna

Atravessa el municipi del NW i SE

Ajuntament de la Llacuna
    Juan Garcia Targa

La referida com a Via Mercadera uniria Barcelona i Lleida passant per Begues, Olesa de Bonesvalls, la Granada, Font-rubí, la Llacuna, Santa Coloma de Queralt.També var utilitzada per l'arribada de productes de Santiago de Compostela . Posiblement aprofitaria vies de comunicación anteriors.
    Es coneix en algunes poblacions, entre elles la Llacuna com la Carrerada i a prop d'aquest important vial s'estableixen indrets rellevants com la Granja d'Ancosa. Dins del municipi llacunencs passa pels següents indrets rellevants: coll de la serra de la Llacuna, Casilla dels peons camineros, Pas Comptador, prop de la Font de la Cuitora, ca l'Americano, portal del béns, Creu del Pla i entra en el municipi veí de Santa Maria de Miralles.

A partir del segle XII els Comptes Catalans conquereixen Tarragona, Lleida i Tortosa allunyant-se la zona de perill musulmà i generant una linia de fortificacions i de poblacions nuclears que sorgeixen i potencien les activtats de les clases burgueses, mercaders, comercials i artesans.

Mallart Raventós, Lourdes. "El camí Ral a la Llacuna". Del Penedès. Primavera-Estiu. 2008
    Masachs Suriol, Josep Maria. "Els vells camins del Penedès". Miscel·lània Penedesenca. 1979