Camí dels Matamatxos
Capolat
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Camins de bast en els seu orígens. Xarxa de camins d'explotació forestal que tenen com a origen el camí ral de coll de Jou i la Solana . El seu traçat ha estat afectat per la construcció de pistes forestals en les proximitats de la Foradada (en el camí anomenat de Matamatxos) i de la Solana; La resta de camins conserven el seu traçat afectats per l'erosió, la vegetació i els ròssecs de fusta de les modernes explotacions forestals.
La xarxa d'explotació forestal de l'obaga dels Tossals en el seu sector occidental és densa i està condicionada per la morfologia del terreny. S'observen tres camins principals, paral•lels, que flanquegen la muntanya d'est a oest, en base al camí ral de Coll de Jou, complementats amb curts camins secundaris en vertical per accedir al fons de les canals. Aquesta distribució obeeix a la pròpia orografia de la serra. Dues rues horitzontals separades per cingleres de conglomerat que impedeixen la comunicació vertical. En quan a la vegetació, ofereix una gran variabilitat en funció de l'orientació dels vessants. En les profundes clotades orientades al nord es troben fagedes, en les carenes rocoses amb orientació cap al sud apareix un magre bosc d'alzines, en les zones intermèdies bosc de pi amb boix esquitxat de roures.
Història
El nom de Matamatxos li ve per les característiques del camí. El camí de Matamatxos era un camí de bast, havien de passar-hi els animals carregats amb els carbons o la fusta de les carboneres. Tot i això, era un camí estret, i en un punt concret hi havia una pujada bastant pronunciada on es deia que alguns animals, que anaven carregats, havien caigut.
Bibliografia
SOCIETAT D’ARQUEOLOGIA DEL BERGUEDÀ (2004). Inventari i Catalogació del Patrimoni Cultural moble i immoble del Municipi de Capolat. Inèdit.
SOCIETAT D’ARQUEOLOGIA DEL BERGUEDÀ (2004). Inventari de camins de Capolat. Inèdit.