Camí de Sant Miquel
Collbató

Vesant oriental de la serra Llarga (muntanya de Montserrat)
    Des de Sant Miquel fins al monestir

XI-XX
    Assumpta Muset Pons

El camí de Sant Miquel baixa des de la capella de Sant Miquel fins a la plaça de l'Abat Oliva. És ample, ben pavimentat, amb pedrissos i placetes laterals i graons per salvar el desnivell. És molt concorregut pels excursionistes, pelegrins i turistes que pugen a Montserrat.
    El recorregut, ombrívol i agradable, està esquitxat per nombrosos monuments, com monòlits, estel·les, làpides, majòliques, etc., que associacions i particulars han col·locat en record d'esdeveniments importants. Les dues obres més destacables, però, són les estàtues dedicades a Pau Casals i a Sant Francesc d'Assís. La porta de Sant Miquel, que és a mig camí, marca el límit del recinte del santuari per aquesta banda.

Coordenades UTM: darrere la capella de Sant Miquel.

És la part final del camí romeu que puja de Collbató. Durant segles els pelegrins, que prèviament s'havien congregat a la capella de Sant Miquel, feien aquest recorregut organitzats en processó, uns, i descalços o carregats amb barres de ferro, altres.

DIPUTACIÓ DE BARCELONA (2004-2005), Mapa i Guia Excursionista, Montserrat, Barcelona, Alpina.
    MIR, Jordi i Carles ALBESA (1999), Montserrat excursions des del Santuari, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
    MUSET PONS, Assumpta i Miquel VIVES TORT (2010), Els camins romeus de Montserrat (segle XI-1850) [Treball inèdit].
    OLIVER I PAUSAS, Jordi (2003), Montserrat. Guia itinerària, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat [Col·lecció Guies del Centre Excursionista de Catalunya], p. 119.
    RIBERA I MARINÉ, Ramon (1975), Camins i canals de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, [Cavall Bernat, 3], p. 43.
    SOLIAS, Josep M., Juana María HUÉLAMO i Susana LAUDO (s/d), Inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, Generalitat de Catalunya, p. 200.