Camí de Gòsol per Molnell i Coll de la Bena
Gisclareny

Camí que puja del Puig de l'Obaga, passa per Molnell, Murcurols i arriba al Coll de la Bena
    Emplaçament
    Del Puig de l'obaga passant per Molnell, Murcurols i coll de la Bena (3 h) i marcat en verd i blanc seguint la ruta g
    1432,9

42.26159
    1.76644
    398258,8
    4679558,1
    08093 - 146
    XII-XIX
    Bo
    Es manté gràcies a les tasques de manteniment del Parc Natural del Cadí Moixeró i l' Ajuntament de Gisclareny
    Llei estatal 3/1995 de 23 de març vies pecuàries (BOE ,71)
    Ajuntament de Gisclareny
    Pere Cascante i Torrella

Aquest camí parteix des de Bagà formant part de la mateixa ruta que la ICR. 78 o camí de Bagà Gisclareny almenys el tram que va fins al veïnat de l'hostalet i molí del Puig. A partir d'aquest indret, el tram de Gisclareny per l'Escriga es bifurca (ICR.78) i el tram que forma part d'aquest camí coincideix amb l'antic camí ral de Molnell a la Muga (fitxa 33) fins a l'alçada del salt de Murcurols on s'enfila fins a l'antic castell de Murturols i casa de Murcurols i puja per l'obaga fins arribar al Coll de la Bena seguint el torrent de Pradell o de Murcurols. Al coll de la Bena hi ha zona d'abeurada i s'enllaça amb el tram de l'ICR.78 fins arribar al coll de Balma. A partir d'aquest punt el camí rebia una bifurcació per baixar fins a Gresolet i enllaçar amb la vall de Sull i Saldes o bé continuar pujant fins a la barraca de l'Endal on surt el camí del Tencalaporta (ICR.19) passant per la pleta de l'olla o de la Guilla i puja fins al puig terrers. El camí de Gósol segueix pel clot del Comabona, Font cerdana i pla de bassotes fins arribar al Collell.

El camí, encara es fa servir pels excursionistes i caminants que visiten Giscalreny ja que està inclòs en una ruta de "Turisme del Berguedà" titulada "La Dou del Bastereny" marcada en verd i blanc i coincident amb la ruta g del municipi. Puja pel Puig de l'obaga recuperant la traça d'aquest antic camí ral i baixa al punt d'inici per la vall de Murcurols (ICR.40) coincidint amb el traçat de l'antic camí de Bagà a Gósol pel coll de la Bena. Aquest camí ens és descrit per Cèsar August Torres al seu llibre de Pirineu Català (C.A.Torres, 1905)

El camí del coll de la Bena és un camí que es feia servir des de l'edat mitjana per comunicar-se amb la vall del Bastareny, la vall de Gisclareny i també els nuclis de Gósol, Saldes, Vallcebre i segurament Cerdanya. Segons Martín (Martín, 2005) el pas del coll de la Bena corresponia amb un pas important que s'utilitzava des de temps molt antics i es tracta d'un camí que es comença a esmentar pels primers excursionistes de principi de segle XX com el mateix C. August i Torres o en el seu llibre de Pirineu Català "El Bergadà". Valls altes del Llobregat esmenta el camí de Gisclareny que parteix des del Puig de la Baga i puja fins els castellots. Aquest camí enllaçaria amb el camí del Pendís a la zona dels Hostalets i també formaria part del camí de Gósol. De fet aquest camí és inventariat en l'inventari dels Camins Ramaders del Berguedà (DDAA, 2007) amb el núm ICR. 40 però també formant part del ICR 78 o camí de Gisclareny. Val a dir que en el mateix inventari es recull com a dada principal, un mapa vell de la Pobla de Lillet de 1951 a escala 1:50000 i on hi surt aquest camí amb el nom de "camino de Gisclareny"".Segons Martín aquest camí queda registrat en un catàleg de la Diputació redactat el 1861 (Martín, 2005 P.36) i font original Arxiu Històric de Berga. OP. 2656. També apareix en un mapa vell de Gósol de 1951 on especifica que és un "camino de bosque", "camino de Moracols" fins al coll de la Bena i després "Camino de Gresolet" fins a coll de Balma i després "Camino de las costas de Roset" en el tram de les Bassotes i el Collell. En la descripció de les vies peqüaries de Bagà surt esmentat com a "camí vell de Bagà". Possiblement era emprat des d'època medieval ja que el camí forma part del "camí dels Bons Homes de Berga a Monsegur" i senyalitzat com a GR.107

MARTIN, E (2005) Una mirada sobre la història de Gisclareny. TORRES, C. A. (1905). Pirineu Català "El Bergadà" IT. 114 de Bagà a Saldes per l'estret de Llúria. DDAA (2007). Inventari de camins ramaders del Berguedà. Camí de Gisclareny (ICR, 78) i camí de Gòsol (ICR 40)